Suroviny
Porce: 5-7
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 865 kJ / 3 314 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 171,34 g |
Tuky | 30,60 g |
Vláknina | 25,90 g |
Cholesterol | 390 mg |
Sodík | 359 mg |
Sůl | 0,81 g |
Sacharidy | 578,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou a vždy po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je sejmeme, aby se nepotrhaly. Takto postupujeme až do té chvíle, než máme cca 10-15 zelných listů, které budeme plnit. Ze zbylé hlávky můžeme udělat klasické dušené zelí.
Krok 2: Na sádle necháme osmažit pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso, které také osmažíme a poté dochutíme kořením solí a pepřem (babička někdy přidala i trochu česneku). Hotové maso smícháme s vařenou rýží a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, osolíme a umícháme kompaktní směs, kterou naplníme osušené spařené zelné listy, ze kterých jsme naplocho odřízli tvrdou část a pevně je zabalíme.
Krok 3: Pevně zabalené naplněné zelné listy osmažíme ze všech stran dozlatova, dbáme na to, aby byly listy suché, jinak budou při smažení dost prskat. Osmažené je vkládáme natěsno jeden vedle druhého do pekáče. Vše zasypeme velkou sklenicí kysaného zelí i s nálevem.
Krok 4: Do výpeku po smažení nasypeme 3 lžíce mouky, kterou osmažíme dorůžova (uděláme jíšku) a poté zalijeme vývarem, necháme krátce provařit a pak nalijeme do pekáče na zelí.
Krok 5: Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct na cca 1 hodinu. Po upečení necháme 5-10 minut odstát, pak podáváme.
Krok 6: Nejlepší golubce / holubce jsou přímo z hlávky kysaného zelí, které nakládáme na dno sudů s kysaným zelím, ale když hlávky dojdou, jde i takto.
Zveřejněno 29. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Golubce (holubce) podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xK23
Moje poznámka
Golubce (holubce) podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xK23
Nejnovější recepty
Velikonoční sekaná s marinovanou panenkou
Přidáno před 15 hodinami
Křupavá placka z červené čočky s rajčaty a sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Baskické plátky
Přidáno před 17 hodinami
Muffiny "banana bread"
Přidáno před 21 hodinami
Jablečná focaccia
Přidáno 27. 3. 2025 00:30
Sladký bramborák
Přidáno 26. 3. 2025 17:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krupicové noky s jahodovou omáčkou
Marcela Kr. před 9 hodinami
Majonézové koláčky bez kynutí
Ivcatkoo před 10 hodinami
Pažitkovo - sýrové noky do polévky
Ketynna před 10 hodinami
Vídeňské brambory
TondaJ před 13 hodinami
Vaječná omeleta s mrkví a hráškem
TondaJ před 13 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Annickaa před 14 hodinami
Mřížkový koláč s tvarohem
RenataMaresova před 15 hodinami
Dvoubarevná buchta s pudinkovo-tvarohovým krémem
Mojereceptyz před 16 hodinami
Vepřový perkelt
vojir73 před 17 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
KuchtaBuchta před 17 hodinami
Tématické fráze:
holoubci z mletého masa recept,
recept na golubce
Suroviny:
zelí hlávkové,
maso vepřové mleté,
pepř,
rýže,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
vývar,
zelí kysané
Komentáře (2)