Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Golubce (holubce) podle mé babičky

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Suroviny

Porce: 5-7

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 865 kJ /
3 314 kcal
Bílkoviny171,34 g
Tuky30,60 g
Vláknina25,90 g
Cholesterol 390 mg
Sodík 359 mg
Sůl0,81 g
Sacharidy578,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou a vždy po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je sejmeme, aby se nepotrhaly. Takto postupujeme až do té chvíle, než máme cca 10-15 zelných listů, které budeme plnit. Ze zbylé hlávky můžeme udělat klasické dušené zelí. Krok 2: Na sádle necháme osmažit pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso, které také osmažíme a poté dochutíme kořením solí a pepřem (babička někdy přidala i trochu česneku). Hotové maso smícháme s vařenou rýží a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, osolíme a umícháme kompaktní směs, kterou naplníme osušené spařené zelné listy, ze kterých jsme naplocho odřízli tvrdou část a pevně je zabalíme. Krok 3: Pevně zabalené naplněné zelné listy osmažíme ze všech stran dozlatova, dbáme na to, aby byly listy suché, jinak budou při smažení dost prskat. Osmažené je vkládáme natěsno jeden vedle druhého do pekáče. Vše zasypeme velkou sklenicí kysaného zelí i s nálevem. Krok 4: Do výpeku po smažení nasypeme 3 lžíce mouky, kterou osmažíme dorůžova (uděláme jíšku) a poté zalijeme vývarem, necháme krátce provařit a pak nalijeme do pekáče na zelí. Krok 5: Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct na cca 1 hodinu. Po upečení necháme 5-10 minut odstát, pak podáváme. Krok 6: Nejlepší golubce / holubce jsou přímo z hlávky kysaného zelí, které nakládáme na dno sudů s kysaným zelím, ale když hlávky dojdou, jde i takto.

Zveřejněno 29. 4. 2020

Poznámka autora recepty73

Důležité: Rýži používáme obyčejnou natural, která je lepivější a zajistí nám kompaktnost směsi. Parboiled by se sypala i při přidání vajec a listy by se špatně balily a při smažení se rozpadaly.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Golubce (holubce) podle mé babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xK23

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Golubce (holubce) podle mé babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xK23

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Eja57: ...díky za pochvalu:-K ...my na ně chodíme i zastudena, tedy když zbudou;-):-8

Variant golubců/holoubků a přidružené sarmy je asi milion:-D...já klasickou bulharskou sarmu z hlávkového zelí s rajčaty a s kysanou smetanou navrch mohu kdykoli v množství větším než velkém....Ale babiččiným holoubkům bych možná dala přednost, moc hezký recept:yes:

Tématické fráze:
holoubci z mletého masa recept, recept na golubce

Suroviny:
zelí hlávkové, maso vepřové mleté, pepř, rýže, cibule, sádlo, mouka hladká, vývar, zelí kysané

Přidat fotografie receptu