Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční poleno

Nazdobená piškotová roláda v různých provedeních je součástí francouzské vánoční tradice a podle pověsti má znázorňovat keltskou tradici pálení ohňů o zimním slunovratu. Tak jen ať nespálíte těsto, téhle skvělé rolády by byla vážně škoda.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby chlazení smetany s čokoládou a upečeného těsta

55 min (40 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby chlazení smetany s čokoládou a upečeného těsta)

Suroviny pro 2 plechy

20 porcí

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do smetany ke šlehání nalámeme čokoládu a zahřejeme. Nesmí se to vařit, zahříváme mírně, pouze aby se čokoláda rozpustila. Necháme vychladnout a na noc uložíme do lednice. Krok 2: Vejce s cukrem ušleháme do pěny a postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Krok 3: Na dva plechy připravíme pečicí papír a jemně ho potřeme olejem. Krok 4: Těsto rozdělíme stejnoměrně na oba plechy a rozetřeme po celé ploše. Oba plechy vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 10-15 minut. Krok 5: Horké rolády pocukrujeme a položíme na ně čistý pečicí papír, překlopíme a původně spodní papír opatrně odstraníme. Pak stočíme i s papírem, stáčíme z kratší strany. Necháme 30 minut chladnout a rozvineme. Krok 6: Mezitím z lednice vyjmeme odloženou čokoládovou smetanu, ušleháme ji a pak vešleháme tvaroh. Krok 7: Piškotové pláty po okrajích ořízneme a natřeme krémem. Stočíme a potřeme krémem i na povrchu. Jednu roládu rozkrájíme na části jak chceme velké a přilepíme podle fantazie. Pak vytvoříme v krému vidličkou rýhy (kůru). Krok 8: Z marcipánu vytvaruje houby jako dekoraci.

TIP: Jak udělat falešný marcipán

Zveřejněno 25. 12. 2022

Poznámka autorky RubyRom

Tento dezert pochází z Francie a zakončuje se jím štědrovečerní večeře.

Peče se v různých variantách, kdy je vždy základem piškotová roláda a krémy se dělají různé s čokoládou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční poleno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrXnx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční poleno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrXnx

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

zdenka.s: Hella (moderátorka): Moc děkuji, já taky , zase to zopakuji, mělo velký úspěch :-K

To je krásné provedení, už se těším na Vánoce ;-)

Moanka: děkuji:-K

To je parádní! 👌

zdenka.s: ano kostku

Já mám jen strach z toho obracení upečených plátů, jinak bych to mohla snad dát :-D a tvaroh kostku ? Děkuji :-K

zdenka.s: Není to vůbec složité, prostě roláda.....:-K

<3

RubyRom : Nádhera a určitě moc dobré :yes::yes::yes:
Že bych našla odvahu a zkusila ?To by doma koukali :-D

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, mouka hladká, prášek do pečiva, olej, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, tvaroh plnotučný, marcipán

Přidat fotografie receptu