Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelí

Nakládané zelí, je tradiční pochoutka, která spojuje křupavost čerstvého zelí s lahodně kyselým nálevem. Tento domácí skvost obohatí vaši kuchyni o zdravou a chutnou přílohu, která se skvěle hodí k masovým pokrmům, klobásám nebo jen tak. Vychutnejte si bohatou chuť plnou vitamínů kdykoli během roku.

Hodnocení receptu je 4,7 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

klukodvody klukodvody

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min bez doby odležení

90 min (90 min příprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

26 sklenic

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 982 kJ /
4 059 kcal
Bílkoviny203,76 g
Tuky26,02 g
Vláknina362,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 122,03 g
Sůl300,00 g
Sacharidy585,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí nakrájíme nebo nakrouháme najemno. Stejně tak zpracujeme cibuli. Použijeme větší. Deko svaříme, přidáme sacharin a ocedíme. Přilijeme ocet a promícháme. Krok 2: Zelí smícháme s cibulí, solí, kmínem a pyrosulfitem, přilijeme nálev a důkladně promícháme. Krok 3: Necháme v chladu stát do druhého dne a opět pěkně promícháme, opět necháme stát do dalšího dne. Celkem by to takto mělo být 48 hodin. Krok 4: Zelí dobře napěchujeme do sklenic a zavíčkujeme a je hotovo.

TIP: Jak zavařit zelí - oblíbené recepty

Zveřejněno 3. 11. 2009

Poznámka autora klukodvody

Pyrosulfit je vinařský omezovač kvašení. Je nutné dodržet ty dvě ne příliš vrchovaté lžičky, aby nebyl cítit na chuti.

Takto upravené zelí lze používat jako vynikající zelný salát nebo použít na přípravu zelí jako sterilák. Říkají, že vydrží rok, ale tomu nevěřte, za týden jsme snědli už tři sklenice.

Jinak dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r8mk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r8mk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

jungova bozena 21. 10. 2014 08:32
:-Dtoto zeli mam z receptu uz asi 18.let delam ho kazdy rok je velmi dobre a chutne .-ddoporucuji

Zdenek:Nevím,asi dalo,ale ten recept jsem takto dostal a tady na Moravě je to asi odzkoušený prostředek,který používají vinaři.Zkuste klidně něco jiného a když to bude fungovat,dejte vědět.

Nechci rejpat, ale nedal by se Pyrosolfit, Deko a Sacharin nahradit necim jedlym? Dekuji za napady.

Dnes jsem zrovna k večeři sama schroupala 1/2 pytlíku kysaného zelí - miluju ho, bohužel u nás v rodině jsem sama. Takže by bylo jen pro mně. Tím nevylučuji, že ho neudělám, protože se nebojím, že bych ho nesnědla :-D:-D:-D. :yes::yes: ;-)

Cathleen má to podobné účinky,ale ten pyrosulfit není tak silný,a hlavně je pro vinné kvašení a jeho útlum,tak je trochu na jiné bázi.Ale fungovat to asi bude stejně.:-K:-D:-D:-D:-D

:-)Recept znám, mám několikrát vyzkoušený a můžu potvrdit, že zelí je vynikající a opravdu se i bez zavaření nekazí.
Jen jsme přidávali pyrosiřičitan draselný http://www.moje-drogerie.cz/doplnky/ostatni/pyrosi... (snad je to tentýž, co používá Jožka, chemie není moje hobby:-//)

Josefe, prima zelí, ale to bych musela koupit už nakrájené, nebo koupit kráječ zelí, jinak si neumím představit ručně krájet takové množství. Mně nad hlavu stačí krájet jednu hlávku:-) Mám sice robot, ale nakrájené zelí se mi z něho moc nelíbí. Proto raději kyselé zelí kupuji.Bodík:yes:4

To je bezva receptík.

Pepíno, to musí být moc dobrý zelíčko, nejen, že ho udělám, ale také ti posílám bodíka:yes:

Naprosto běžně.:-K:-D:-D

To vypadá skvěle!!! Myslíš, že pyrosulfit seženu v drogerce? :-p:-p:yes:

Ajtakrajta!!!! Jožko, kdes byl tak dlouho? Super tip na zelíčko;-):yes:

Tématické fráze:
zelí, zelí recept, zelí recepty, pyrosulfit, recept na zelí, zavaření kysaného zelí, recept zeli, recepty ze zelí, pyrosiřičitan draselný zelí, jak krajet zeli, recepty se zelim, zelí s pyrosulfitem, pyrosiřičitan draselný, jak zavařit zelí, recepty zelí, krajec na zeli, pyrosiřičitan, pyrosyřičitan, recepty na zelí, kráječ zelí

Suroviny:
zelí, cibule, kmín celý, sůl, pyrosulfit, voda, ocet, sacharin, zelenina

Přidat fotografie receptu