Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citrusy ve vašem jídelníčku – recepty s cenným zdrojem vitamínu C

Citrusy ve vašem jídelníčku – recepty s cenným zdrojem vitamínu C

Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a dalších prospěšných látek. K tomu krásně voní a mají specifické chutě, které se dají různorodými způsoby využít (nejen) při vaření.

Například kyselý citron je známý díky tomu, že neutralizuje pachy pečených a smažených ryb a dodává svěžet také řízkům. Je osvěžující složkou limonád a vyvažuje sladkost pokrmů. Umí také bělit zuby, mírně desinfikovat a čistit mastnotu, což se může hodit.

Naopak sladký, ale nepříliš výrazný pomeranč jde skvěle dohromady s tmavým a divokým masem, které příjemně ovoní a dodá celé pečínce úplně jiný rozměr. Ostatně, kachna na pomerančích je známou gurmánskou lahůdkou. Pomerančová šťáva ale skvěle zjemní i husté zeleninové polévky, například mrkvovou nebo dýňovou.

Z citrusů dále známe a konzumujeme ještě hořký grapefruit neboli grep, limetu, která se nejlépe hodí do míchaných koktejlů, dietní pomelo a mandarinky, které milují především děti.

Více

1 2 3 117