Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané i sladké cuketové recepty

Slané i sladké cuketové recepty

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků začala hledat na konci 80. let 20. století a dnes je velmi oblíbená. Zelenina vzhledem připomínající okurku se skvěle hodí právě jako náhražka staré dobré „hadovky“, ale díky pevnější konzistenci má mnohem širší využití. I proto je cuketa oblíbencem veganů, vegetariánů, ale také dietářů nebo celiaků na bezlepkové dietě

Z cukety se totiž dají vyrobit například zdravé a bezlepkové těstoviny! Že to zní podivně? Cuketu stačí omýt, odkrojit konce, a pak z ní pomocí spiralizéru nebo kráječe vytvořit nudle. Postačí ale i obyčejná škrabka a trochu zručnosti. Nudle pak uvařte v osolené vodě a doplňte omáčkou nejlépe na rajčatovém základu. Cuketa se také přidává do těsta na bezlepkové moučníky, protože jim dodává vláčnost a dobrou strukturu. Například cuketové brownies chuťově nerozeznáte od těch klasických s moukou, jsou ale výrazně zdravější. Nápadití vegetariáni přišli na to, jak z cukety vyrobit uzené „matjesy“. Cuketou můžete nahradit i brambory, napříkald v bramborovém salátu. Zelenina se dá nakrájet, obalit a osmažit, takže funguje jako takové vegetariánské řízky, skvělá je ale i sama za sebe v kombinaci s masem, ideálně jde ke kuřecímu s rýží.

Pokud jste dosud s touto zeleninou neměli tu čest, určitě se nebojte ji poznat!

Více

1 2 3 99