Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina je základ zdravého jídelníčku. Nejlepší zeleninové recepty

Zelenina je základ zdravého jídelníčku. Nejlepší zeleninové recepty

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální je pak poměr 2:1 ve prospěch zeleniny. To znamená zhruba 270 gramů zeleniny a 130 gramů ovoce.

Nejlepší je konzumvoat zeleninu v syrovém stavu, kdy si uchovává maximum prospěšných látek, ale nic nezkazíte ani zeleninou dušenou, blanšírovanou nebo grilovanou. Co se týče druhů, které konzumovat, to je čistě na vás. Výborné jsou okurky, cukety a další zelené typy, které obsahují hodně vody. Nebojte se určitě ani rajčat a paprik. Brokolice a květák výborně zasytí a oba druhy jsou plné vlákniny.

Více

1 2 3 786