Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

4 tipy pro uzení masa: Jak z udírny vytahovat šťavnaté a voňavé pochoutky
Zdroj: MoranaT "Pixabay"

Mít vlastní udírnu znamená možnost vyrobit si skvělé uzené maso, klobásy či sýry. Při uzení využíváme teplo a kouř z ohně založeném v udírně. Látky obsažené v kouři masu dodají nejenom barvu a chuť, ale také ho konzervují.

Ideální části vepřového masa vhodné na uzení jsou krkovice, koleno, plec, bůček či žebra. Velikost a vhodný poměr tuku a masa zajistí, že se maso při uzení příliš nevysuší. Trvanlivost záleží na kvalitě, nakládání a správném proležení masa, i na délce uzení a teplotě kouře.

Uzení

Uzení má tradici u nás i ve světě. Kdejaký venkovský dům měl už v minulém století na zahradě nebo v kolně udírničku, aby bylo kde zpracovávat maso ze zabiječky. A uzenáři se díky svým výrobkům těšili…

Tipy pro správné uzení masa

Máme pro vás několik rad, aby vaše uzené maso bylo opravdu povedené.

  1. Udírnu před vložením masa musíme dostatečně vyhřát na cca 70–80 °C, aby maso nezčernalo.
  2. Před uzením maso vždy osušíme, nikdy by nemělo být vlhké.
  3. V průběhu uzení maso pravidelně kontrolujeme, pokud by syčelo, je v udírně příliš teplo, což může způsobit vysušení masa.
  4. Hotové maso poznáme nejlépe podle barvy. Jestliže maso vytáhneme příliš brzy, bude hotový produkt plesnivět, pokud na něj v udírně naopak zapomeneme, získá hořkou pachuť.

Následující video-recept vás naučí, jak si připravit uzené koleno, aby mělo křupavou kůrku a skvělou barvu.

Těšíme se na vaše zkušenosti, můžete nám je napsat do komentářů. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky