Bábovka s větrníkovou příchutí: Chuť a vláčnost dodá bábovce smetanový karamel
Bábovka je cukrářský výrobek, pečený v kulaté formě s podélnými výstupky, které usnadňují krájení moučníku na jednotlivé porce. Receptů na bábovky je sice mnoho, ale můžeme přidat ještě další výbornou příchuť.
Bábovky se připravují z různých těst. Nejčastěji to jsou těsta třená, piškotová, kynutá a tvarohová, do kterých se přidávají různá dochucovadla - kakao, čokoláda, ořechy, kokos, rozinky, kandované ovoce nebo jako v našem případě - karamel.
Mohlo by vás zajímat
Recept na větrníkovou bábovku
Připravíme si formu na bábovku, důkladně vymazanou máslem a vysypanou moukou nebo strouhankou, tento krok nesmíme podcenit:
-
5 lžic krupicového cukru upálíme v kastrůlku do zlatohnědé barvy, zatímco se nám ohřívá 250 ml 33% smetany.
-
Po dosažení požadované barvy karamelu vlijeme horkou smetanu do kastrůlku s cukrem a pilně mícháme, abychom získali smetanový karamel bez hrudek.
-
4 celá vejce vyšleháme s 1 hrnkem cukru do nadýchané pěny, přidáme 1 hrnek oleje a za stálého šlehání vlijeme do směsi horký karamel.
-
Na závěr postupně přisypeme 3 hrnky polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva a vymícháme hladké těsto.
-
Těsto nalijeme do formy a vložíme do trouby, vyhřáté na 180 °C. Pečeme, dokud nemá povrch zlatou barvu, a zkoušíme přitom špejlí, jestli je bábovka hotová.
-
Hotový moučník necháme pár minut chladnout ve formě, pak bábovku přikryjeme obráceným talířem a překlopíme. Na závěr bábovku poprášíme cukrem.
V našem videu uvidíte, jak se větrníková bábovka připravuje:
Komentáře