Bazalkové pesto je dobré mít po ruce. Jistě ho zvládnete vyrobit podle videonávodu
Pesto má široké využití a hodí se ho mít uložené v ledničce nebo ve spíži. Přidat ho můžete na těstoviny, do slané rolády, na pizzu či do salátu, určitě najdete i jiné způsoby. Bazalkové pesto je nejlepší z bazalky ze zahrádky, ale jistě bude skvělé i z té kupované.
Pesto je dochucovadlo, které v některých českých domácnostech vůbec nenajdete, což je ale veliká škoda. Díky pestu ozvláštníte mnoho pokrmů a povýšíte jídlo na vyšší úroveň. Bazalkové pesto není nic složitého, je hotové za pár minut.
Jak vytvořit bazalkové pesto
Doběhněte na zahrádku pro čtyři hrsti listů bazalky a můžete začít.
- Listy oddělíme od stonků. Bazalkové listy zblanšírujeme, to znamená, že je přelijeme horkou vodou a necháme je v ní asi půl minuty. Poté je rychle přemístíme do nádoby se studenou vodou a ledem.
- Listy dobře osušíme, například na papírové utěrce.
- Najemno nasekáme 3 až 4 stroužky česneku a najemno nastrouháme 80 g parmezánu.
- Osušené listy bazalky dáme do mixéru, přisypeme česnek, parmezán a 80 g piniových oříšků.
- Vše rozmixujeme dohladka, nakonec přilijeme 150 ml olivového oleje a důkladně promícháme.
Nezapomeňte pesto použít při letním grilování.
Komentáře