Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pesto má široké využití a hodí se ho mít uložené v ledničce nebo ve spíži. Přidat ho můžete na těstoviny, do slané rolády, na pizzu či do salátu, určitě najdete i jiné způsoby. Bazalkové pesto je nejlepší z bazalky ze zahrádky, ale jistě bude skvělé i z té kupované.

Pesto je dochucovadlo, které v některých českých domácnostech vůbec nenajdete, což je ale veliká škoda. Díky pestu ozvláštníte mnoho pokrmů a povýšíte jídlo na vyšší úroveň. Bazalkové pesto není nic složitého, je hotové za pár minut.

Jak vytvořit bazalkové pesto

Doběhněte na zahrádku pro čtyři hrsti listů bazalky a můžete začít.

  1. Listy oddělíme od stonků. Bazalkové listy zblanšírujeme, to znamená, že je přelijeme horkou vodou a necháme je v ní asi půl minuty. Poté je rychle přemístíme do nádoby se studenou vodou a ledem.
  2. Listy dobře osušíme, například na papírové utěrce.
  3. Najemno nasekáme 3 až 4 stroužky česneku a najemno nastrouháme 80 g parmezánu.
  4. Osušené listy bazalky dáme do mixéru, přisypeme česnek, parmezán a 80 g piniových oříšků. 
  5. Vše rozmixujeme dohladka, nakonec přilijeme 150 ml olivového oleje a důkladně promícháme.

Nezapomeňte pesto použít při letním grilování.

Komentáře

Další tipy a triky