Pikantní brynzu můžete využít do mnoha pokrmů. Malý přehled napoví
U nás se píše počeštěně brynza, na Slovensku je bryndza hrudkovitý sýr s alespoň 50% podílem ovčího hrudkovitého sýru, zbytek tvoří sýr kravský. V České republice takovou normu bohužel nemáme, takže u nás brynza v běžné obchodní síti obsahuje ovčího sýru mnohem méně. Z brynzy můžeme připravit mnoho výborných pokrmů.
Znalci potvrdí, že nejkvalitnější brynza není termizovaná a obsahuje bohatou mikroflóru. Její až téměř pikantní chuť zaručuje, že pokrm určitě nebude nevýrazný. Brynza je velmi variabilní potravinou, lze ji použít do mnoha jídel, od polévek nebo pomazánek přes masité i bezmasé chody až po slané moučníky. Náš přehled vám poradí, kam všude brynzu s úspěchem použít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Předkrmy a pomazánky s brynzou
Pomazánek s brynzou najdete v našem receptáři dost. Chuť výborně doplňuje hlavně cibule, mletá paprika a kmín, pomazánku zjemní máslo nebo vejce. Namazaná na chlebu nebo pečivu je příjemnou svačinou či večeří, díky pikantní chuti může být báječným pohoštěním.
Polévky s brynzou
Lokální suroviny umí odjakživa skvěle připravovat ti, kdo s nimi pracují nebo je vyrábí či pěstují. Slovenská polévka Demikát je toho důkazem. Mlsné jazýčky ale vymýšlejí další a další variace nebo využití kvalitní suroviny.
Bezmasé pokrmy s brynzou
S brynzou často připravujeme různé placky, ale je chutná i např. s pohankou, těstovinami a bramborami. Také zeleninu brynza dobře doplní a ochutí. Velcí mlsouni nebo ti, kdo bez masa nemohou být, k ní přidávají kousek slaniny nebo klobásu.
Bramborové pokrmy s brynzou
Nejznámější jsou nejspíš halušky, ale mohou vás inspirovat i jiné kombinace brambor a brynzy. Brambory můžete brynzou plnit a zapékat, lze z nich také péct nejrůznější placky nebo bramboráky.
Zelenina s brynzou
Masité pokrmy s brynzou
Chuťově výrazná brynza se k masu báječně hodí, podobně jako sýry s ušlechtilou plísní. Většinou tvoří náplň různých rolád či závitků. Hlavně jemné a málo výrazné kuřecí, vepřové nebo králičí maso s brynzou výborně ladí.
Slané pečivo s brynzou
Zde se může vaše tvořivost a fantazie projevit naplno. Můžete zapracovat brynzu přímo do těsta nebo s ní těsto naplnit a upéct. Ať už použijete těsto kynuté, křehké, listové nebo lité, vždy vznikne netradiční a lákavá dobrota. Mnoho takových pochoutek můžete směle nabídnout jako pohoštění.
Začátečníci nejspíš ocení možnost naučit se podle videoreceptu klasické halušky s brynzou. Tak co říkáte, vyzkoušíte je?
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře