Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

U nás se píše počeštěně brynza, na Slovensku je bryndza hrudkovitý sýr s alespoň 50% podílem ovčího hrudkovitého sýru, zbytek tvoří sýr kravský. V České republice takovou normu bohužel nemáme, takže u nás brynza v běžné obchodní síti obsahuje ovčího sýru mnohem méně. Z brynzy můžeme připravit mnoho výborných pokrmů.

Znalci potvrdí, že nejkvalitnější brynza není termizovaná a obsahuje bohatou mikroflóru. Její až téměř pikantní chuť zaručuje, že pokrm určitě nebude nevýrazný. Brynza je velmi variabilní potravinou, lze ji použít do mnoha jídel, od polévek nebo pomazánek přes masité i bezmasé chody až po slané moučníky. Náš přehled vám poradí, kam všude brynzu s úspěchem použít.

Předkrmy a pomazánky s brynzou

Pomazánek s brynzou najdete v našem receptáři dost. Chuť výborně doplňuje hlavně cibule, mletá paprika a kmín, pomazánku zjemní máslo nebo vejce. Namazaná na chlebu nebo pečivu je příjemnou svačinou či večeří, díky pikantní chuti může být báječným pohoštěním.

Polévky s brynzou

Lokální suroviny umí odjakživa skvěle připravovat ti, kdo s nimi pracují nebo je vyrábí či pěstují. Slovenská polévka Demikát je toho důkazem. Mlsné jazýčky ale vymýšlejí další a další variace nebo využití kvalitní suroviny.

Bezmasé pokrmy s brynzou

S brynzou často připravujeme různé placky, ale je chutná i např. s pohankou, těstovinami a bramborami. Také zeleninu brynza dobře doplní a ochutí. Velcí mlsouni nebo ti, kdo bez masa nemohou být, k ní přidávají kousek slaniny nebo klobásu.

Bramborové pokrmy s brynzou

Nejznámější jsou nejspíš halušky, ale mohou vás inspirovat i jiné kombinace brambor a brynzy. Brambory můžete brynzou plnit a zapékat, lze z nich také péct nejrůznější placky nebo bramboráky.

Zelenina s brynzou

Brynza se zeleninou tvoří výhodnou symbiózu. Sýr dodá zelenině mléčnou jemnost a výraznou chuť, zelenina je hezky barevná, příjemně šťavnatá a křupavá. Výsledkem bude výživný a zdravý pokrm.

Masité pokrmy s brynzou

Chuťově výrazná brynza se k masu báječně hodí, podobně jako sýry s ušlechtilou plísní. Většinou tvoří náplň různých rolád či závitků. Hlavně jemné a málo výrazné kuřecí, vepřové nebo králičí maso s brynzou výborně ladí.

Slané pečivo s brynzou

Zde se může vaše tvořivost a fantazie projevit naplno. Můžete zapracovat brynzu přímo do těsta nebo s ní těsto naplnit a upéct. Ať už použijete těsto kynuté, křehké, listové nebo lité, vždy vznikne netradiční a lákavá dobrota. Mnoho takových pochoutek můžete směle nabídnout jako pohoštění.

Začátečníci nejspíš ocení možnost naučit se podle videoreceptu klasické halušky s brynzou. Tak co říkáte, vyzkoušíte je?

Přejeme dobrou chuť.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky