7 chyb v přípravě pomazánek: Důležitá je jejich konzistence i čerstvost surovin
Bez pomazánek bychom nemohli fungovat. Jsou oblíbené u všech věkových kategorií a díky pestrosti a kombinacím chutí si na své přijde opravdu každý. Zásadní je jejich správná příprava, která zajistí potěšení našich chutí.
Pamatujete na školní svačiny? Zatímco někteří z nás s sebou nosili na střídačku chleba se salámem nebo s paštikou, jiní mívali velmi pestré svačinky - nejrůznější pomazánky, které voněly přes celou třídu. Jak ale docílit pomazánky bez chyb?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby v přípravě pomazánek
Nemějte obavy, jde o základní kroky, které je potřeba udělat správně, abyste si mohli na pomazánce pochutnávat několik dnů a abyste byli spokojeni s výsledkem:
- Čerstvé a kvalitní suroviny jsou základ - zapomeňte na to, že byste do pomazánky spotřebovali zbylý salám, který už ani nevoní. Pomazánky jsou velmi náchylné na zkažení, a tak si dobře rozmyslete tento risk se zdravím.
- Těšili jste se, že si pochutnáte více dnů na pomazánce, ale ta zkvasila? Problémem může být cibule - spařte ji a prodlužte tak životnost pomazánky.
- Jestliže vám ujela ruka s chilli nebo česnekem, pomazánku můžete nastavit a zjemnit surovinami, které již obsahuje, například pomazánkovým máslem, zakysanou smetanou, tvarohem, zeleninou nebo vajíčky.
- Přesolenou pomazánku zachráníte taktéž přidáním další várky chuťově neutrálních surovin, případně udělejte další várku bez soli a pak je smíchejte.
- Méně je více, proto nekombinujte mnoho surovin do jedné pomazánky. Pokud máte chuť na vícero kombinací chutí, připravte pomazánek víc.
- Myslete na správný poměr surovin. Příliš máslová pomazánka nepatří mezi ty nejchutnější - stejně jako ta, jejíž obsah je převážně z majonézy.
- Konzistence pomazánky je velmi důležitá. Příliš hustou pomazánku snadno naředíte některou z tekutých surovin, kterou již obsahuje, horší je to naopak - řídké pomazánce je lepší se vyhnout, proto například zeleninu předem osolte, nechte tzv. vypotit a poté vymačkejte. Přesto lze pomazánky v nouzi zahustit.
Jaká pomazánka je vaše oblíbená? Podělte se o ni v komentářích s ostatními, budeme se těšit. A pro inspiraci vám přinášíme názorný videorecept na chutnou vaječnou pomazánku se sýrem a česnekem, kterou zvládne připravit každý:
Komentáře