Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez pomazánek bychom nemohli fungovat. Jsou oblíbené u všech věkových kategorií a díky pestrosti a kombinacím chutí si na své přijde opravdu každý. Zásadní je jejich správná příprava, která zajistí potěšení našich chutí.

Pamatujete na školní svačiny? Zatímco někteří z nás s sebou nosili na střídačku chleba se salámem nebo s paštikou, jiní mívali velmi pestré svačinky - nejrůznější pomazánky, které voněly přes celou třídu. Jak ale docílit pomazánky bez chyb?

Časté chyby v přípravě pomazánek

Nemějte obavy, jde o základní kroky, které je potřeba udělat správně, abyste si mohli na pomazánce pochutnávat několik dnů a abyste byli spokojeni s výsledkem:

  1. Čerstvé a kvalitní suroviny jsou základ - zapomeňte na to, že byste do pomazánky spotřebovali zbylý salám, který už ani nevoní. Pomazánky jsou velmi náchylné na zkažení, a tak si dobře rozmyslete tento risk se zdravím.
  2. Těšili jste se, že si pochutnáte více dnů na pomazánce, ale ta zkvasila? Problémem může být cibule - spařte ji a prodlužte tak životnost pomazánky.
  3. Jestliže vám ujela ruka s chilli nebo česnekem, pomazánku můžete nastavit a zjemnit surovinami, které již obsahuje, například pomazánkovým máslem, zakysanou smetanou, tvarohem, zeleninou nebo vajíčky.
  4. Přesolenou pomazánku zachráníte taktéž přidáním další várky chuťově neutrálních surovin, případně udělejte další várku bez soli a pak je smíchejte.
  5. Méně je více, proto nekombinujte mnoho surovin do jedné pomazánky. Pokud máte chuť na vícero kombinací chutí, připravte pomazánek víc.
  6. Myslete na správný poměr surovin. Příliš máslová pomazánka nepatří mezi ty nejchutnější - stejně jako ta, jejíž obsah je převážně z majonézy.
  7. Konzistence pomazánky je velmi důležitá. Příliš hustou pomazánku snadno naředíte některou z tekutých surovin, kterou již obsahuje, horší je to naopak - řídké pomazánce je lepší se vyhnout, proto například zeleninu předem osolte, nechte tzv. vypotit a poté vymačkejte. Přesto lze pomazánky v nouzi zahustit.

Jaká pomazánka je vaše oblíbená? Podělte se o ni v komentářích s ostatními, budeme se těšit. A pro inspiraci vám přinášíme názorný videorecept na chutnou vaječnou pomazánku se sýrem a česnekem, kterou zvládne připravit každý:

Komentáře

Další tipy a triky