Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví nechybí na žádném talířku s vánočním cukrovím. Světlé sladké těsto tradičně doplňuje rudá, kyselejší marmeláda, která vykukuje malou dírkou. Linecké však výborně chutná promazané i jinými náplněmi.

Cukroví z křehkého těsta, ke kterému patří i linecké, se doporučuje péct již během prvního adventního týdne. Marmeládou a různými čokoládovými pomazánkami ho můžete promazávat zhruba dva týdny před vánočními svátky, máslovými krémy až těsně před Štědrým dnem.

Čím plnit linecké cukroví

Můžete vybírat hned z několika možností, čím linecké letos promažete:

  • Sladkou chuť těsta vyrovnávají kyselejší marmelády. Tradiční je samozřejmě marmeláda rybízová, nemusíte se ale bát vyzkoušet plnění lineckého i méně tradičními příchutěmi marmelád, například pomerančovou či z kiwi.
  • Marmeláda by však měla mít hustější konzistenci, aby se dobře mazala na cukroví a držela na něm. Nevhodné jsou marmelády s kousky ovoce, marmelády s drobnými zrníčky je zase lepší nejprve propasírovat.
  • Kdo má rád cukroví opravdu sladké, může linecké naplnit nutellou (kupovanou nebo zdravější domácí). Stejně tak lze použít různá ořechová másla, která můžete připravit z oříšků, které vám zbydou z pečení ostatního cukroví.
  • Velice často se také linecké promazává různými máslovými či pudinkovými krémy, do kterých pro ozvláštnění můžete zamíchat například kakaový prášek, strouhaný kokos, mleté oříšky nebo instantní kávu.
  • Nejen fantasticky chutnat, ale i krásně vypadat bude linecké promazané karamelem, který si doma snadno připravíte sami z cukru, smetany a másla. Do karamelu můžete také přidat špetku soli a připravit si tak karamel slaný.

Klasikou však stále zůstává linecké promazané jasně červenou marmeládou. Ačkoliv se dají koupit speciální směsi určené přímo na linecké, nejlépe bude cukroví chutnat s domácí rybízovou marmeládou, která je hotová do 10 minut.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky