Nejlepší domácí dalamánky. Takto je můžete upéct podle oblíbených receptů
Dalamánky, dobře propečené a křupavé, to je pochoutka. Snadno je nakypříme pomocí droždí, ale můžeme vyzkoušet i pečení z žitného kvásku. Menší dalamánky se brzy propečou a moc dobře chutnají.
Výborná chuť dalamánků
Dalamánky podáváme s pomazánkou k snídani. Jsou výborné k salátu či k vydatné polévce. Dovedou pozvednout obyčejné jídlo na vyšší úroveň. A co teprve ty domácí, které sami upečeme. Posypané kmínem, mákem a hrubou solí budou ještě lepší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Dalamánky s kváskem z droždí
Pečení s droždím je pohodlné a snadné. Jedna kostka droždí je obvyklou dávkou pro 1 kg mouky. Těsto potřebuje ke kynutí teplé prostředí. Obyčejné droždí není příliš trvanlivé, proto se hodí mít několik kostek v mrazničce, budeme je díky tomu mít stále po ruce.
Dalamánky s žitným kváskem
Žitný kvásek si můžeme sami připravit doma. Budeme k tomu potřebovat žitnou mouku, teplé prostředí a trpělivost. Založit kvásek a starat se o něj můžeme podle podrobného návodu v našem dalším článku. Toto pečení sice zabere více času, ale výsledek stojí za to.
Dalamánky se sušeným droždím
Výhodou sušeného droždí je trvanlivost, skladujeme ho při pokojové teplotě. Nepřipravujeme z něho kvásek, ale zamícháme ho mezi ostatní sypké suroviny. Sušené droždí pomaleji kyne. Vyjde nás dráž - jeden sáček sušeného droždí (7 g) odpovídá svými "schopnostmi" polovině kostky čerstvého droždí o váze 42 g. Nedá se použít na jiné pokrmy (knedlíčky do polévky, pomazánka).
Dalamánky jsou nejlepší čerstvé hned po upečení. Jenže, když už si s nimi dáme tu práci, tak jich většinou naráz upečeme více. V tom případě jich můžeme část zmrazit pro pozdější použití - mrazíme je co nejdříve po upečení a vychladnutí.
Komentáře