Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté maso má v kuchyni široké spektrum využití. Můžeme ho dát do omáčky, smažit, péct nebo přidat do polévky. Navíc si podle libosti nakombinujeme různé druhy masa tak, jak potřebujeme. Co vše byste o mletém mase měli vědět?

Při zpracovávání mletého masa nám mnohdy vyvstanou otázky, na které neznáme odpovědi. Sestavili jsme proto pro vás přehled těch nejčastějších otázek a odpovědí, které vás v souvislosti s mletým masem zajímají. Věříme, že po přečtení našeho článku se vám s masem bude pracovat daleko lépe.

1

Co vše lze z mletého masa uvařit

V tradiční české kuchyni využíváme nejčastěji mleté maso k přípravě karbanátků, sekané nebo čevapčiči. Ze zahraničí jsme ale také převzali oblíbené lasagne, hamburgery či špagety. Mleté maso použijeme i do polévkových knedlíčků.

2

Jaké maso je nejlepší na mletí

Všeobecně platí, že mlýnkem proženeme masové odřezky nebo jinak hůře zpracovatelné kousky masa. Chceme-li šťavnaté jídlo, volíme tučnější maso jako je např. bůček. Mleté maso z libového masa bude suché a bude se rozpadat, tam je na místě přidat alespoň část tučného masa a strouhaný sýr, který dodá šťavnatost.

3

Jaké koření na mleté maso

Základem je rozhodně sůl a pepř. Další druh volíme podle toho, co vaříme. U sekané zvolíme kmín, do karbanátků přidáme hořčici. Jindy sáhneme po sladké paprice, česneku nebo kari. Pokud se to hodí, nemusíme se bát ani netradičních druhů koření.

4

Jak dlouho vydrží mražené mleté maso

Mražené mleté maso má velmi krátkou trvanlivost, která se pohybuje v rozmezí 1–2 měsíců. Následně již začnou probíhat procesy, které narušují kvalitu masa a to se začíná kazit. Ideální je mrazit maso vakuované a pokud bylo zakoupeno v obchodě, je lepší ho přendat z původního balení.

5

Jak dlouho vydrží chlazené mleté maso

Chlazené mleté maso bychom měli spotřebovat maximálně do 2 dnů. Nejlépe mu bude v lednici v místě s nejnižší teplotou. Takové místo bývá často označováno jako nulová nebo fresh zóna. Důležité je také maso důkladně zabalit či ještě lépe zavakuovat.

6

Jak poznat zkažené mleté maso

Půjdete-li po čichu, jistě ucítíte nepříjemný zápach. Maso bude na dotek lepkavé a slizké a dokonce se mohou objevovat na mase barevné skvrnky. Takové maso se ani nepokoušejte zpracovávat. Tomu nepomůže ani tepelná úprava a vy byste zbytečně hazardovali se svým zdravím.

7

Jak dlouho se rozmrazuje mleté maso

Doba rozmrazování mletého masa je podobná jako u masa v celku. Čím větší kus masa máme, tím více času k rozmrazení bude potřeba. Nejlepší je rozmrazování v lednici, kde kilovému balíčku trvá rozmrznutí celou noc nebo i déle.

8

Co rychlého připravit z mletého masa

V Mexické kuchyni se mleté maso často zpracovává a tak pro změnu zkuste ochutnat pokrmy střední Ameriky. Vybírat můžete mezi tortillami, burritos či chili con carne. Oblíbené a rychlé jsou také karbanátky nebo stále populárnější hamburger.

9

Jaká příloha se k mletému masu hodí

V podstatě jakákoliv. Záleží spíš na tom, jakým způsobem maso zpracujeme, jak ho okořeníme a jaký mu dáme tvar. Oblíbený hamburger se podává v žemli, karbanátek s bramborami, plněnou zeleninu můžeme jíst s rýží a boloňské špagety nám zastupují těstoviny.

10

Čím zahustit mleté maso

Některé maso není třeba zahušťovat, přidáme-li ale další suroviny, může být směs příliš řídká. Zahustíme ji strouhankou nebo namočenou houskou. Lze použít také ovesné či ječné vločky, strouhanou bramboru, strouhanou vařenou mrkev nebo strouhaný sýr. 

Věříme, že po přečtení našeho článku si budete s mletým masem vědět rady. Zbývá už jen vybrat recept a uvařit nějaké chutné jídlo - jak jinak než z mletého masa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky