Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Beránek patří k Velikonocům stejně jako mazanec nebo hlavička. Nabízíme odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto oblíbenému velikonočnímu sladkému pečenému pokrmu.
Proč se dělá velikonoční beránek
Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta a v minulosti poměrně běžný pokrm i u nás. S ústupem chovu skopového je pro nás jehněčí vzácnější.
Kdy se peče beránek
Beránek se peče většinou na Bílou sobotu. Piškotoví beránci na výzdobu se pečou před zdobením bytu a stolu.
Jakou mouku na beránka použít
Na beránka se většinou používá polohrubá mouka, která lépe po upečení podrží tvar. Mouku vždy prosijeme, aby se provzdušnila. Známe desítky těst od třených a biskupských přes tvarohové, šlehačkové nebo jogurtové až po ořechové nebo kakaové či s čokoládou Margot.
Jak se peče velikonoční beránek
Připravené těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Některé formy jsou dvoudílné, kdy beránek má i záda. Jsou vhodné tam, kde upečeného beránka jen pocukrujeme a ozdobíme mašličkou. Těstem naplníme jen přední část beránka a pak přiklopíme prázdnou zadní část. Těsto v troubě do formy „doroste“. Výhodou je, že beránek je krásně vzorovaný i na zádech. Nevýhodou je větší pracnost a složitější pečení, kdy musíme dobře odhadnout čas, aby byl propečený. Kromě forem beránků jsou v prodeji i formy zajíčků.
Jak dlouho se beránek peče
Naplněné formy pečeme ve střední části trouby při 180 °C asi 35-45 minut podle velikosti.
Čím ozdobit velikonočního beránka?
Upečeného beránka můžeme jen pocukrovat a ozdobit mašličkou (většinou červenou). Lze ho i polít polevou čokoládovou, bílou nebo pokrýt krémem či bílkovým sněhem. Záleží na chuti a zručnosti.
Jak upéct beránka bez formy
Dokonce i ti, kdo nevlastní formu beránka, mohou upéct beránka z těsta tvarovaného do kuliček a vzápětí slepených do tvaru beránka. Takoví beránci jsou velmi půvabní.
Jak skladovat velikonočního beránka
S upečeným beránkem zacházíme jako s bábovkou. Můžeme ho zabalit do mikrotenu nebo utěrky. Pozor musíme dát u polévaných beránků, abychom polevu nechtěně nesetřeli.
Jak dlouho vydrží velikonoční beránek
Beránek z piškotového těsta bez tuku vydrží dlouho, pouze vyschne. Pak ho lze nastrouhat a drobečky použít na nepečené cukroví nebo vysypání bábovkové formy. Beránka zdobeného krémem ukládáme v chladničce. Tuková těsta uchováváme v pokojové teplotě. Ale vzhledem k tomu, že domácí pečivo neobsahuje konzervanty, snažíme se ho zkonzumovat co nejdříve. U domácích chutných a voňavých beránků se o včasnou konzumaci nemusíme bát.
Proč beránek praská? A co dělat, aby nepraskl
Pokud beránek ve formě praskl, pravděpodobně jste dali větší než nutné množství kypřidla. Na 500 g mouky dáváme 1 sáček (13 g) kypřícího prášku (do piškotového těsta bez tuku prášek nepatří, těsto kypří dobře ušlehaný sníh z bílků).
Prášek má působit až v troubě v teple, proto jej vždy mícháme s moukou a těsto vkládáme do předehřáté trouby.
Komentáře