Desatero rad na téma krevety: Co vše byste před přípravou těchto korýšů měli vědět
Řád korýšů obsahuje okolo 2 500 druhů krevet. Z nich se k jídlu nejčastěji připravují tygří krevety a větší garnáti. Pro mnohé jsou plody moře exotickým jídlem, které doma nevaří. Pokud vás ale krevety lákají, ochutnejte je.
V našich končinách je celkem problematické sehnat čerstvé, tedy nemražené krevety. Ty mražené jsou však dostupné snadno. Abychom si nezadělali na střevní potíže, je důležité kontrolovat trvanlivost a po rozmrazení je zpracovat velmi záhy, nejlépe ještě týž den.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Jak nejlépe udělat krevety
Krevety můžeme vařit, smažit i grilovat. Nejvíce jim svědčí rychlá příprava, kterou je krátké orestování na pánvi po dobu 2–3 minut, bez míchání a v jedné vrstvě. Potom je už stačí jen zakápnout citrónovou šťávou a podávat třeba s rýží a dušenou zeleninou.
2
Jakou přílohu ke krevetám
Záleží na typu receptu, ale všeobecně se ke krevetám hodí všechny druhy příloh, oblíbené jsou s bramborami, těstovinami, rýží nebo s pečivem. Je třeba přihlédnout také k druhu zeleniny, pokud se ji chystáme ke krevetám přidat. Vše by mělo na talíři chuťově pasovat dohromady.
3
Jak ochutit krevety
U plodů moře všeobecně nepoužíváme příliš druhů koření. Naprosto si vystačíme se solí, česnekem, bílým vínem, bylinkami – zejména s koriandrem a petrželí. Hotové krevety zakápneme citrónovou šťávou a lahodnou chuť jim dodá také máslo, na kterém je můžeme smažit.
4
Jak dlouho se vaří krevety
Krevety můžeme dát vařit mražené i rozmražené, s krunýřem i bez něj. Jakmile začne voda v hrnci vřít, osolíme ji a vložíme krevety. Vaříme po dobu 7–10 minut. Vodu můžeme rovnou ochutit citrónem. Na vaření vybereme dostatečně velký hrnec.
5
Jak poznat, že jsou krevety hotové
Syrové krevety mají šedivou barvu, jsou částečně průhledné, mají pevný krunýř i tykadla. Tepelnou úpravou začne kreveta růžovět a ocásek se svine do písmene C. V ten moment je hotová a připravená ke konzumaci. Kreveta je hotová velmi rychle, během několika minut.
6
V čem obalit krevety
Krevety nemusíme připravovat jen na přírodno, ale můžeme je také obalit v těstíčku. V těstíčku z hladké mouky, vody, vejce, mléka a soli krevetku namočíme a nakonec obalíme v hladké mouce. Krevety v těstíčku smažíme tak, jak jsme zvyklí.
7
Jak dlouho marinovat krevety
Nejčastěji marinujeme takové maso, které chceme grilovat. Ve většině případů je třeba nechat maso v marinádě minimálně přes noc, ale u krevet a ryb všeobecně postačí pouhá hodina. Marináda by neměla být příliš výrazná, spíše lehká a svěží.
8
Jak dlouho vydrží krevety v lednici
Čerstvé krevety je nejlepší spotřebovat do 24 hodin od ulovení. To je důvod, proč je u nás obtížné čerstvé krevety zakoupit. Přinesete-li si domů krevety mražené, nejlepší způsob, jak je rozmrazit, je nechat je pomalu povolit v lednici. Jakmile rozmrznou, ihned je spotřebujte.
9
Jak loupat a čistit krevety
Krevety nejprve důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Krevetám rukou odlomíme hlavičku i nožičky a oloupeme krunýř. Odstraníme také ocásek. Zádovou částí vede černé střívko, které jednoduše vytáhneme. Pokud se přetrhne, zkusíme ho vytáhnout z druhé strany a jestli ani tak nejsme úspěšní, nařízneme nožíkem ocásek a pomocí párátka ho vytáhneme ven.
10
Co jsou předvařené krevety
V obchodech můžeme zakoupit už předvařené krevety, které snadno poznáme podle narůžovělé barvy. Takové se ale příliš nehodí na grilování nebo smažení, protože budou tuhé a gumové. Naopak pokud chcete krevety vařit, máte ušetřenou práci.
Ať se rozhodnete pro jakoukoli úpravu krevet, vždy dbejte na čerstvost. Otrava jídlem je nepříjemná věc spojená s mnoha problémy. Není ale důvod plody moře zatracovat, krevety obsahují mnoho cenných látek vhodných pro náš organismus a minimum sacharidů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Milovníci mořských plodů si přijdou na své. Naše video vám poradí, jak snadno a rychle oloupat oblíbené krevety
Jak grilovat krevety? Poradíme, jak jednoduše a chutně připravit oblíbené plody moře
Desatero rad na téma mořské plody: Jak je zpracovat, upravit, ochutit i čím je jíst
Komentáře