Dušičky: Památku zemřelých slavíme se sladkým pečivem, připomínajícím kosti
Dušičky připadají každý rok na 2. listopadu jako Památka všech zesnulých. Kromě tradičních návštěv hřbitovů a vzpomínek na milované zemřelé osoby probíhají v rodinách návštěvy, při kterých nesmí chybět pohoštění.
Dušičky mají svůj původ u starých Keltů, kdy se věřilo, že v noci z 31. října na 1. listopadu vychází mrtvé duše na povrch země. Lidé jim svítili na cestu, aby se mohli setkat s živými příbuznými a přáteli. Ze stejné legendy vznikl svátek Halloween, který se slaví převážně v anglicky mluvících zemích.
Mohlo by vás zajímat
Pokrmy, které se podávají na Dušičky
Tradiční jídla na Dušičky nečekejme - kromě sladkého pečiva jde o rodinná setkání, kde se podávají jídla podle chuti členů rodiny a hostů. Chladný podzim je pak ve znamení horkých hustých polévek, vydatných hlavních jídel a teplých nápojů.
Jak připravit tradiční dušičkové pečivo
Už od nepaměti se připravuje speciální pečivo:
- Kosti svatých se připravují z různých druhů těst, ale nejčastěji z kynutého jako housky, sladké loupáky nebo smažené koblihy.
- Dušičky s povidly se pečou 2. listopadu - jde o čtyřhranné pečivo obalované v cukru. Dříve se rozdávalo chudým lidem a pocestným.
- Nepečené cukroví ve tvaru svíčky se modeluje z kokosové hmoty, lepí na piškot, polévá fondánovou polevou a zdobí celou mandlí.
Nevíte, jak připravit sladké pečivo ve tvaru kostí? Má vypadat jako překřížené hnáty - ale nic se nestane, pokud váleček těsta jen smotáte do spirály. Možná vám pomůže naše video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Křehké šlehačkové cukroví obalené v cukru: Je jednoduché i pro úplné začátečníky
K Dušičkám patří sladké nadýchané „dušičky“ nebo křehké probuzené duše: Dokonale jemné pečivo báječně chutná s povidly
Co upéct na Dušičky? Vynikající kynuté „dušičky“ a kosti sypané mákem báječně chutnají s medem nebo marmeládou
Komentáře