Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolové lusky jsou zvláštní, ale velmi zdravou zeleninou. Jsou to nezralé fazole, které se konzumují i se svým obalem, tedy luskem. Obsahují mnoho minerálů i vitamínů prospěšných pro zdraví člověka. Nukleové kyseliny v luscích pomáhají s regenerací a omlazením buněk v těle.

Fazolové lusky mají chuť podobnou hrášku, ovšem více zemitou. Někdo lusky miluje, ale jiný jim nemůže přijít na chuť. Lusky jsou vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu, nikdy je však nesmíme jíst syrové. Receptů na jejich přípravu je mnoho, od salátů až po smažené lusky se slaninou. My pro vás máme recept na fazolové lusky na smetaně.

Lusky sem, lusky tam, jak je chutné udělám

Fazolové lusky na smetaně nejsou nikterak složité a není k tomu potřeba velké množství surovin. Na přípravu nám postačí 250 gramů fazolových lusků, 50 gramů másla, 30 gramů hladké mouky, 250 ml smetany na vaření, sůl, mletý pepř a 1 lžička octa.

  1. Přivedeme k varu osolenou vodu a přidáme do ní fazolové lusky. Uvaříme je téměř do změknutí.
  2. Pak fazolky scedíme a necháme okapat. Vodu však nevyléváme, ale uschováme.
  3. V hrnci rozpustíme máslo a zasypeme je moukou. Za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Tu naředíme vodou z lusků a smetanou na vaření.
  4. Vše dobře rozšleháme a povaříme. Vaříme alespoň 15 minut za občasného míchání. Během vaření přidáme do vzniklé omáčky ocet a mletý pepř.
  5. Vrátíme zpět do omáčky okapané lusky a necháme je prohřát. Jako přílohu zvolíme nové brambory.

Recept opravdu není na přípravu složitý, ale překvapí vás svou chutí. Jste-li v kuchyni začátečník, ničeho se nebojte a dodejte si odvahu toto jídlo uvařit. Určitě si skvěle pochutnáte a rodina či přátelé vás pochválí. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky