Golubce s masem podle ČSN: Plněné zelné listy s rajčatovou omáčkou vás nadchnou
Zelné listy plněné mletým masem a rýží společně s rajčatovou omáčkou se smetanou známe především z kuchyně našich babiček a prababiček. Připravte si tuto delikatesu společně s námi a připomeňte si staré časy.
Golubce můžete znát také pod názvem holubce, golubky nebo holubky - vždy se však jedná o plněné zelné listy, které jsou původem z Polska a Ukrajiny. Velmi rozšířené jsou také na Slovensku, kde se připravují pravidelně. Vyzkoušíte je s námi?
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit golubce s masem podle ČSN
Na 4 porce této lahůdky potřebujete 120 g hovězího předního masa (nebo ořezu), 120 g vepřové plece, sůl, pepř mletý, 120 g rýže, 1 menší cibuli, 40 g másla, 280 g bílého hlávkového zelí, 80 g tuku, 20 g hladké mouky, 80 g rajčatového protlaku, 80 g vývaru, 120 g zakysané smetany a 12 g sterilovaného kopru (bez nálevu).
- Rýži uvařte tak, aby byla dokonale sypká - nejlépe podle návodu na obalu. Poté ji sceďte a nechte vychladnout.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a následně ji zpěňte na másle.
- Hovězí i vepřové maso najemno pomelte, směs osolte, přidejte prochladlou rýži, mletý pepř, cibuli a pečlivě vše promíchejte.
- Listy hlávkového zelí omyjte a následně spařte v mírně osolené vodě. Silnější části listů před spařením rozklepněte podle potřeby.
- Připravené zelné listy naplňte masovou směsí a zabalte do závitků. Máte-li obavy, aby se závitky nerozpadly, můžete použít potravinářský provázek.
- Závitky skládejte jeden vedle druhého do vymazaného pekáče a upečte.
- Z tuku a pečlivě prosáté mouky připravte světlou jíšku. K ní přidejte rajčatový protlak, zalijte vývarem, dobře rozšlehejte a povařte. Nakonec vlijte smetanu, krátce zahřejte a přidejte překrájený sterilovaný kopr.
- Hotovou omáčkou přelijte zapečené závitky, případně dochuťte solí a pepřem a vše dohromady krátce poduste v troubě.
- Golubce podávejte s bramborami, které můžete připravit na mnoho způsobů. Závitky jsou chutné i zastudena, kdy si je můžete dopřát s chlebem.
V Bulharsku se setkáte s podobnými závitky, které se nazývají sarmi. Jejich specifikem je to, že se masová směs balí do kysaných zelných listů přímo k tomuto určených. A co vy, máte rádi tento pokrm? Vyzkoušejte golubce podle videa:
Komentáře