Na co dát pozor při výrobě jahodové marmelády. Radíme začátečníkům
Po jahodové marmeládě nebo džemu v zimě rádi sáhneme, výtečně se hodí k namazání palačinek nebo chleba s máslem i jako ochucení jogurtu. Nejlepší jsou samozřejmě domácí produkty, ve kterých si ohlídáme kvalitu vstupních surovin i postupu. Na některé věci musíme dát pozor, aby se nám práce dařila.
Aby se domácí marmeláda nezkazila, nekvasila nebo po čase nezplesnivěla (jahody jsou k plesnivění náchylné), musíme věnovat celému procesu zvýšenou pozornost. Začíná to výběrem plodů ke zpracování, čistotou veškerého nádobí, pokračuje správným postupem vaření a končí uložením zavařenin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jahodová marmeláda, na co si dát pozor
Důležité je dodržet několik zásad. Mnoho z nich známe od svých babiček.
- Důkladně umyté sklenice necháme okapat a v troubě při 100 °C vysušíme. Do takto vyhřátých pak lijeme uvařený džem.
- Velmi důležitá je u vaření marmelády čistota veškerého nádobí.
- Také jahody musí být čisté bez známek hniloby nebo plísně. Pomačkané nebo malé plody nevadí.
- Vaříme podle osvědčených receptů, děláme rosolovací zkoušku.
- S hotovou marmeládou pracujeme rychle: nalít, pevně uzavřít, otočit na víčko, další sklenice. Při nalévání se osvědčila nálevka na sklenice, která zabrání znečištění okrajů.
- Protože pracujeme s velmi horkým materiálem, musíme dát pozor na spáleniny a opaření. Chňapky by měly být při práci samozřejmostí.
- Správně "chycenou" sklenici poznáme tak, že se po zchladnutí plechové víčko „přicucne“, nechycené víčko se prohýbá a na poklep zní dutě.
- Pokud některá sklenice nechytla, můžeme ji dodatečně zavařit v mikrovlnné troubě.
- Hotové zavařeniny skladujeme v suchu, temnu a při pokud možno stálých teplotách (sklep, spíž apod.).
Začátečníkům by mohl pomoci videorecept na jahodový džem.
Komentáře