Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fíky patří mezi oblíbené druhy ovoce a pod svou slupkou skrývají nasládlou dužinu. Fíky jsou navíc nabité vitamíny, minerály i vlákninou a báječně chutnají čerstvě rozkrojené i sušené jako doplněk do ovesné kaše či müsli.

Sladké fíky získáváme z rostliny zvané fíkovník smokvoň, kterou si můžeme koupit v zahradnictví. Plody fíkovníku jsou v kuchyni univerzální, báječně chutnají ve spojení se sýry a sušenou šunkou, také skvěle doplní ovocný či zeleninový salát.

Jak pěstovat fíky

Fíkovník smokvoň je subtropická rostlina a i přes svůj původ je na pěstování nenáročná. Fíkovník je navíc vzhledově velmi krásný a dokáže zahradu zkrášlit. Máme pro vás několik rad, jak sklízet chutné plody:

  • Fíkovník je teplomilná rostlina, proto pro něj vybíráme vždy slunné stanoviště, ideálně jej vysadíme na místě chráněném před větrným počasím.
  • Rostlinu vysazenou v zahradě nemusíme každodenně zalévat, zálivku jí dopřejeme pouze v případě velkého sucha.
  • Pokud máme fíkovník zasazený v květináči, je nutné jej každý den zalévat nejlépe vlažnou vodou, nikdy ledovou.
  • U fíkovníku nezapomínáme na pravidelné přihnojování, a to nejlépe s postupným uvolňováním živin.
  • I přes svůj teplomilný původ je fíkovník velmi otužilý, přes zimu ztrácí listy a dokáže přečkat zimu, i když jsou nízké teploty. Během přezimování nepotřebuje světlo, proto ho s květináčem můžeme uložit i do sklepa.
  • Rostlina v zimě dokáže vydržet bez zálivky, avšak substrát bychom neměli nechat úplně vyschnout, fíkovník proto zaléváme velmi opatrně.

Fíky rozhodně patří do jídelníčku každého z nás, obsahují mnoho živin, které jsou prospěšné pro naše tělo. Mimo období čerstvých fíků můžeme v supermarketech sehnat také sušené plody, které chutnají báječně ve snídaňové kaši nebo v granole.

Komentáře

Další tipy a triky