Jak pěstovat rozmarýn? Jak na to, aby se vaší rostlince v květináči dařilo
Rozmarýn je báječná bylina, kterou pěstujeme především pro její výraznou chuť a vůni. V kuchyni tuto bylinu používáme jak čerstvou, tak i sušenou. Skvěle se hodí pod pečené maso, do marinád, k rybám i zvěřině.
Rozmarýn je velmi všestranná bylinka, která je na pěstování nenáročná a spokojí se s usazením jen do obyčejného květináče. Tuto bylinku nejvíce využíváme při vaření různých pokrmů, rostlina mimo jiná pozitiva velmi příznivě působí i na naše trávení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat rozmarýn
Rozmarýn bezpochyby poznáte v každé zahrádce, jeho tvar listů totiž nápadně připomíná jehličí. Máme pro vás několik rad, jak tuto bylinku správně pěstovat:
- Rozmarýn snadno vyroste i v květináči, pěstovat ho můžete i v bytě.
- Nasadit ho do záhonu můžete kdykoli během roku, avšak počkejte na teplejší část jara, na období bez přízemních mrazíků.
- Rostlinku ideálně vysaďte do záhonu přímo v květináči - jelikož rozmarýn špatně snáší mrazivé a deštivé počasí, je třeba jej přenést před tímto obdobím domů.
- Rozmarýn bez pochyby miluje slunce, proto vždy vybírejte především slunečné stanoviště, ideálně na závětrném místě.
- Se zálivkou to nepřehánějte, tato bylinka nemá v lásce příliš vlhkou půdu, mohou jí pak zahnívat kořeny.
V případě, že se vám bylinka více rozroste, můžete přebytky nastříhat a usušit. Snadno si vyrobíte voňavou bylinkovou sůl, se kterou můžete dochucovat pokrmy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Máta, rozmarýn, pažitka... Které bylinky by neměly chybět na vašem parapetu nebo terase a jak je využít?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Komentáře