Zelné závitky: Připravte si s námi pokrm plný dokonalé souhry chutí masa a zelí
Kdo by nemiloval babiččiny zelné závitky? Náplň tvoří šťavnaté mleté maso smíchané s bylinkami, kdy je směs následně obalena do spařených zelných listů. Poradíme vám, jak připravit dokonalé zelné závitky.
Zelné závitky plněné mletým masem se připravují na více způsobů a stejně tak je můžete znát pod různými názvy, například sarmi nebo holubky, i když základ mají všechny stejný - směs mletého masa v zelném listu. A jak je snadno připravit?
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit zelné závitky
K přípravě závitků podle našeho receptu budete potřebovat 500 g míchaného mletého masa, 1 větší cibuli, 1 vejce, trochu oleje, 4 zelné listy (z celého zelí), strouhanku, 1 dl bílého vína, 1 malý rajčatový protlak, 4 rajčata, masový vývar, kopr, petrželku, libeček, pepř, sůl.
- Všechny potřebné ingredience (především na masovou směs) si předem připravte na pracovní plochu, aby měly stejnou, nejlépe pokojovou teplotu.
- Zelné listy spařte přelitím horkou vodou nebo krátkým povařením ve vodě.
- Náplň připravte smícháním mletého masa s vajíčkem, nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Přidejte najemno nakrájenou a následně na oleji osmahnutou půlku cibule a je-li potřeba, zahustěte směs strouhankou.
- Z masové směsi tvořte válečky, které následně pevně zabalte do zelných listů. Těm nejprve odřízněte košťály. Pokud se bojíte, že zelné balíčky nebudou dobře držet pohromadě, můžete si pomoci použitím potravinářského provázku.
- Připravené závitky zprudka opečte na trošce oleje a zalijte vývarem. Následně k nim přidejte rajčatový protlak a víno, poté nechte dusit pod poklicí.
- Po chvíli přidejte na kousky nakrájená rajčata a pokud vám zbyla část zelí, můžete ji pokrájet na kousky a přidat k závitkům. Následně vše povařte.
- Po chvíli vaření přendejte závitky i se základem omáčky do pekáče, posypte kostičkami vyškvařené slaniny a zakryté upečte. Ke konci pečení sundejte víko pekáče a dopečte bez něj.
- Pokud se vám omáčka zdá příliš řídká, můžete ji zahustit záklechtkou. Pak je ale potřeba, abyste z ní vyjmuli závitky a zahustili ji na sporáku zvlášť v hrnci.
- Tip: Jste-li milovníky pikantních chutí, můžete k závitkům před jejich zapečením přidat feferonky nebo ochutit omáčku najemno mletým chilli.
Servírovat zelné závitky můžete samostatně, ozdobené zakysanou smetanou a najemno nasekanými bylinkami, ale také s pečivem či bramborami. Co vy na to? Těm, co zelí neholdují ani v takto malém množství, doporučíme závitky bůčkové.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyškvařit křupavou slaninu. A jak na to, aby se při škvaření příliš nekroutila
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
Jak uchovat chilli papričky na zimu? Vyzkoušejte různé způsoby sušení, díky kterým si uchováte pálivé plody
Komentáře