Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnek je oblíbenou jarní rostlinou, jejíž popularita stále narůstá. V době, když ještě čerstvých vitamínů ze zahrady nemáme mnoho, aromatické listy medvědího česneku opravdu oceníme. Nejlepší jsou čerstvé, co nejdříve po utržení, ale přebytek můžeme snadno zpracovat na výborné pesto.

Medvědí česnek pěstujeme jako trvalku na vlastní zahradě, nejlépe na vlhkém stanovišti v polostínu. Listy (i celé rostliny) si můžeme také koupit nebo donést z volné přírody. Medvědí česnek najdeme na okrajích listnatých nebo smíšených lesů, blízko říček a potoků. Když se dostaneme do míst, kde se medvědímu česneku daří, obvykle se nejedná jen o několik rostlin, ale o celé rozlehlé porosty. K medvědímu česneku patří typické česnekové aroma, které je nezaměnitelné. 

Jak sbírat medvědí česnek

Jakmile se na jaře trochu oteplí, medvědí česnek začíná rychle růst, v nižších polohách dříve. Již v březnu můžeme vyrazit na jeho sběr, mladé listy jsou nejchutnější. Později začínají rostliny vytvářet poupata a květy, v té době už listy přestáváme sbírat. Nakonec rostliny zaschnou a podzemní cibulky zatáhnout. Nadzemní části pak již nejsou vidět.  

  • Na listy si vezmeme látkovou nebo papírovou tašku, případně košík. Igelitová taška není vhodná, protože se v ní listy mohou zapařit. 
  • Listy lze jednoduše trhat rukou, ale vhodnější je mít s sebou nůžky, kterými je snadno stříháme, aniž bychom poškodili celé rostliny. Při stříhání jsou navíc listy hezčí a nepomačkané.
  • Nastříhané listy rovnáme do tašky, příliš je nestlačujeme.
  • Po sklizni je co nejdříve doneseme domů a uložíme do chladna. Dlouhý pobyt v tašce jim neprospívá.

Listy používáme především čerstvé, proto je výhodnější natrhat vždy jen takové množství, které co nejdříve spotřebujeme. Nezkušení mohou mít "velké oči" a česneku natrhat příliš. Vhodnější je ale opakovaný sběr, přičemž sklizňové období česneku je poměrně dlouhé.

Přebytek listů lze mrazit nebo sušit, ale nejoblíbenější způsob uchování je ve formě pesta. Následující video vám ukáže, jak připravit skvělé pesto z medvědího česneku:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky