Jak snadno udělat maso? Tyto praktické tipy se vám budou při přípravě hodit
Mezi nejčastěji připravovaná masa jistě patří kuřecí, vepřové a hovězí. Ať už jste začátečník, nebo zkušenější kuchař, máme pro vás několik tipů, jak připravit lahodné pokrmy z masa v nejrůznějších podobách a chutích.
Maso nabízí širokou škálu možností, jak ho připravit. Pro začínající kuchaře je ideální kuřecí maso, které má jemnou chuť, snadno ho zkombinujeme s dalšími surovinami a na přípravu je rychlé a jednoduché. Zkušenější se určitě rádi pustí do přípravy masa hovězího, vepřového nebo ryb. Poradíme vám několik tipů, které se vám budou při přípravě masa hodit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snadno udělat maso
Chuť pokrmu záleží na kvalitě a čerstvosti masa, které koupíme nejlépe od dobrého řezníka. Maso necháme před přípravou odležet při pokojové teplotě, abychom se vyhnuli teplotnímu šoku. A jak dále postupovat?
- Maso očistíme od blan, šlach a nakrájíme na kousky či plátky.
- Ryby očistíme od šupin, ploutví a vnitřností. Dále můžeme rybu filetovat, s čímž vám pomůže náš videonávod.
- Tužší plátky masa je dobré naklepat, budou křehčí.
- Pokud budeme maso marinovat, je potřeba mu dopřát čas odležení v lednici, a to ideálně do druhého dne.
- Nejjednodušší a velmi oblíbenou úpravou je pečení masa. Hodí se na to všechny druhy masa, ale prorostlejší tukem zůstanou po upečení šťavnatější. Maso okořeníme a zakryté alobalem pečeme krátce při teplotě 220 °C. Poté na střední teplotu dopečeme doměkka. Ke konci pečení můžeme odkrýt a dopéct kůrku.
- Další rychlou a snadnou úpravou je smažení masa na pánvi. Vždy dáváme maso na rozpálenou pánev. Takto můžeme připravit třeba kuřecí prsa, která stačí jen osolit, opepřit a na rozpáleném oleji osmažit z obou stran. Maso můžeme smažit jako řízky v trojobalu, ale i v těstíčku.
- Maso můžeme také dusit a vařit v omáčce či ve vývaru. Připravené maso je měkké a šťavnaté, a proto je tato úprava vhodná i pro tužší druhy masa. Pro chuť můžeme maso nejdříve opéct na pánvi s cibulkou, poté podlít vývarem (nebo vodou) a podusit doměkka.
- Po tepelné úpravě necháme maso krátce odpočinout - zachová si šťávu.
Komentáře