Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Vůni vanilkového cukru má mnoho z nás spojenou s vůní babiččiny (maminčiny) kuchyně nebo s vůní Vánoc. Nemusíme ho vždy jen kupovat, ale můžeme si jej lehce připravit doma. Jeho výroba je snadná, máme ho pak vždy po ruce a ta úžasná vůně! Neobejdou se bez ní vánoční vanilkové rohlíčky, skvělé vanilkové zmrzliny, oblíbené buchtičky s krémem ani většina řezů, voňavých bábovek a kynutých buchet.
Jak si doma připravit vanilkový cukr?
Na domácí přípravu vanilkového cukru, budeme potřebovat pouze dvě suroviny - vanilkový lusk a cukr krupici a láhev na uskladnění. Na uskladnění je potřeba těsně uzavíratelná sklenice. Výborná je širokohrdlá sklenice se zabroušenou zátkou i hrdlem (tzv. prachovnice), které se používají třeba v lékárnách nebo laboratořích.
Postupovat můžeme třemi způsoby. Na voňavý vanilkový cukr podle prvního způsobu si počkáme nejdéle, zbylé dva způsoby jsou rychlejší:
-
Celý lusk vložíme do těsně uzavíratelné sklenice, zasypeme cukrem, zavřeme a necháme navonět. Tento způsob je vhodný, pokud na vanilkový cukr nespěcháme, trvá to totiž 2-3 týdny, než je cukr aromatizovaný.
-
Rychlejším způsobem výroby vanilkového cukru je lusk špičatým nožem podélně rozříznout a teprve potom vsunout do cukru. (Popř. semínka rozříznutého lusku vyškrábnout a použít do moučníku, krému apod., a do cukru vložit pro jeho provonění pouze prázdný, rozříznutý lusk.)
-
Nejrychlejší způsob výroby vanilkového cukru je vyškrábnout z rozříznutého lusku semínka, prázdný lusk nakrájet na menší kousky a spolu se semínky promíchat s cukrem. Vše uložíme do láhve, dobře zavřeme a necháme aromatizovat. Před použitím tento cukr prosejeme přes síto a kousky vanilky ze síta opět vrátíme do sklenice s cukrem.
Dalším způsobem, jak provonět naše pečivo je použití prodávaného vanilínového cukru nebo vanilínového extraktu. Každý, kdo vyzkoušel vůni pravé vanilky však potrvdí, že nejsilnější a nejpříjemnější je právě vůně vanilkového lusku - a tou si můžeme cukr podle výše popsaných způsobů navonět snadno doma.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít levanduli v kuchyni: Dejte ji do provensálského koření, připravte sirup nebo ji využijte do pečení
Rychlý rybízový koláč s tvarohem a drobenkou: Díky rybízu je úžasně šťavnatý a tvaroh mu dodá vláčnost a jemnost
Deset tipů na ty nejlepší vanilkové rohlíčky: Máslo místo margarínu, správně připravená mouka a vychytávka se žloutkem
Komentáře