Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opékání či restování masa tak, aby si udrželo šťavnatost a zůstalo křehké i chutné, má svá pravidla
Zdroj: Pixabay-cegoh

Restování neboli opékání je velmi rychlá tepelná úprava při vysokém žáru a ve velmi malém množství tuku, nebo i zcela bez něj. Pokud maso opečeme na pořádně rozpálené pánvi, zůstane veškerá šťáva uvnitř, a maso získá pěknou hnědou kůrčičku. Je to způsob úpravy pro rychlé jídlo k obědu nebo večeři, ale hodí se jen pro některé druhy masa.

Restovat můžeme křehké kusy masa, jako je vepřová panenka, plec nebo krkovice, hovězí maso vhodné na steaky, z drůbežího masa především prsa, mleté maso apod. Očištěné maso předem nakrájíme a pokud to vyžaduje recept, můžeme ho okořenit nebo namarinovat.

Jak správně restovat (opékat)

 
  1. 30 minut před tepelnou úpravou vyjmeme maso z chladničky, aby zbytečně neochlazovalo rozpálenou pánev.
  2. Na středním až vyšším plameni rozpálíme dostatečně velkou pánev a do ní případně přidáme trochu tuku. Někdy stačí tukem jen pánev potřít.
  3. Pánev je připravená, když nad ni nastavíme rozevřenou dlaň a ucítíme intenzivní žár.
  4. Vložíme maso a alespoň minutu masem nehýbáme, aby se mohlo opékat. To platí zvláště u steaků a větších kusů masa.
  5. Masem mícháme nebo ho obracíme až tehdy, když se samo pánve „pustí“. V opačném případě se masová vlákna naruší a z masa zbytečně uniká šťáva. Místo míchání doporučujeme pro zkušenější maso „prohazovat“, aby se kousky nezačaly trhat nebo třepit.
  6. Po opečení ze všech stran už můžeme k masu přidat zeleninu, rýži (nudle) a opékat společně.
  7. Steaky a velké kusy po opečení necháme několik minut zakryté odležet, aby se v nich uvolnila šťáva. Mezitím z výpeku připravíme omáčku.
  8. Steaky a jiné plátky restované bez výpeku konzumujeme hned po přípravě, protože by mohly nepříjemně ztuhnout.
  9. Maso v kouscích, opékané se zeleninou, můžeme po vychladnutí uložit do krabičky na další den.

Využití restování

Opékání je základem přípravy všech druhů steaků a všech tzv. minutek. Tuto techniku využijeme u všech stir-fry pokrmů (rychle opečené maso se zeleninou) a hojně využívá opékání asijská kuchyně. Restování se také často využívá před následným dušením.

Podle našeho videa se můžete naučit steak podle známého kuchaře:

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky