Jak správně upéct husu. Důležité je začít s dostatečným předstihem a nic neuspěchat
Za dob Římanů byla husa považována za posvátnou, byla běžným pohřebním darem a dokonce byla pohřbívána s těmi nejbohatšími a vysoce postavenými Římany. Dnes je pečená husa považována za slavnostní pokrm podávaný při výjimečných příležitostech.
Husí maso je charakteristické svou tmavou barvou a dlouhými vlákny. Pro nízký podíl tuku se řadí mezi masa dietní. Při pečení se snadno vysuší, podobně jako králičí maso, a proto je vhodné připravovat husu pomalu, po dobu několika hodin, klidně i přes noc.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravuje husa
Kdo si počká, ten se dočká. Husa potřebuje hlavně čas.
- Před samotným pečením je dobré nechat husu aklimatizovat v pokojové teplotě minimálně 3 hodiny. Masu by neprospělo, pokud byste ho dali z lednice přímo do trouby.
- S kořením není třeba nijak experimentovat. Naprosto postačí sůl a kmín. Kdo chce, může do pekáče přidat hrušky nebo jablka.
- Husu pečeme na nízkou teplotu, při pouhých 70–80 °C. Při této teplotě se bude péct 12–15 hodin. Rozhodně průběžně nekontrolujte a neodkrývejte víko pekáče. Až poslední hodinu pečení ji přelijte výpekem a zvyšte teplotu na 180 °C. Díky tomu se vytvoří krásně křupavá kůžička, ale maso uvnitř bude měkké, šťavnaté a plné chuti.
- Tip: Aby byla kůžička ještě dokonalejší, můžete ji v poslední hodině pečení potřít medem.
- Pečená husa se perfektně doplňuje s houskovým knedlíkem a dušeným zelím. Častou přílohou jsou také lokše.
- Jak zpracovat husí výpek? Poradíme v tomto odkazu.
Následujícím videoreceptem se můžete nechat inspirovat a připravit si tradiční pečenou husu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinská husa patří ke každoroční oblíbené tradici. Víte, kdy je ten správný čas na přípravu a sehnání husy?
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře