Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za dob Římanů byla husa považována za posvátnou, byla běžným pohřebním darem a dokonce byla pohřbívána s těmi nejbohatšími a vysoce postavenými Římany. Dnes je pečená husa považována za slavnostní pokrm podávaný při výjimečných příležitostech.

Husí maso je charakteristické svou tmavou barvou a dlouhými vlákny. Pro nízký podíl tuku se řadí mezi masa dietní. Při pečení se snadno vysuší, podobně jako králičí maso, a proto je vhodné připravovat husu pomalu, po dobu několika hodin, klidně i přes noc.

Jak se připravuje husa

Kdo si počká, ten se dočká. Husa potřebuje hlavně čas.

  • Před samotným pečením je dobré nechat husu aklimatizovat v pokojové teplotě minimálně 3 hodiny. Masu by neprospělo, pokud byste ho dali z lednice přímo do trouby.
  • S kořením není třeba nijak experimentovat. Naprosto postačí sůl a kmín. Kdo chce, může do pekáče přidat hrušky nebo jablka.
  • Husu pečeme na nízkou teplotu, při pouhých 70–80 °C. Při této teplotě se bude péct 12–15 hodin. Rozhodně průběžně nekontrolujte a neodkrývejte víko pekáče. Až poslední hodinu pečení ji přelijte výpekem a zvyšte teplotu na 180 °C. Díky tomu se vytvoří krásně křupavá kůžička, ale maso uvnitř bude měkké, šťavnaté a plné chuti.
  • Tip: Aby byla kůžička ještě dokonalejší, můžete ji v poslední hodině pečení potřít medem.
  • Pečená husa se perfektně doplňuje s houskovým knedlíkem a dušeným zelím. Častou přílohou jsou také lokše.
  • Jak zpracovat husí výpek? Poradíme v tomto odkazu.

Následujícím videoreceptem se můžete nechat inspirovat a připravit si tradiční pečenou husu.

 

Komentáře

Další tipy a triky