Jak udělat dobrý houskový knedlík? Uvařte ho z kynutého těsta. Klasický recept nezklame, knedlíky se zaručeně povedou
Knedlíky jsou tradiční přílohou české kuchyně, můžeme uvařit bramborové, s práškem do pečiva, karlovarské, a třeba také kynuté. Jenže jaký vybrat recept? Vyzkoušejte náš zaručený, který se pokaždé povede.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat výborné domácí knedlíky
Postup jejich výroby byl dříve základem a tajemstvím kuchyně každé dobré hospodyňky. Knedlíky musela umět každá.
- Potřebujeme jen několik surovin: 1 kg polohrubé mouky, 30 g kvasnic, 2 rohlíky, 2 vejce, 500 ml mléka a 1 lžičku soli.
- Část mouky můžeme nahradit moukou špaldovou.
- Ze surovin vypracujeme těsto, pomůže domácí robot - postup předvádí názorné video. Do těsta přidáme nakrájené rohlíky. Vhodnější jsou z předchozího dne, než čerstvě koupené. Povrch těsta posypeme hladkou moukou a těsto necháme vykynout.
- Těsto by mělo kynout alespoň jednu hodinu, knedlík pak bude chutnější.
- Po vykynutí ho rozdělíme na čtyři až šest částí, vyválíme šišky a necháme je ještě 15 minut kynout.
- Vaříme ve vroucí vodě 20 minut. Pokud byly knedlíky dobře vykynuté, po vložení do vody neklesnou ke dnu, ale krásně plavou.
- Po vytažení je hned z obou stran propícháme špejlí, aby vyšla pára, a rozkrojíme.
- Je-li třeba, knedlíky přihřejeme nad párou.
Oblíbené recepty na kynuté houskové knedlíky
Kynuté houskové knedlíky se dají vařit také v páře a možná nám dokonce bude připadat tento způsob komfortnější. Vyzkoušet ho můžeme podle následujícího receptu "Houskový knedlík - rychlé těsto a snadné vaření". Na vaření budeme sice potřebovat trochu více času, ale knedlíky není potřeba příliš hlídat.
Knedlíky se v kuchyni neztratí
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Zbylé knedlíky snadno ohřejeme, nejlépe to jde nad párou. Začátečníkům poradíme, jak to udělat, aby po ohřátí chutnaly jako čerstvé
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Komentáře