Jak připravit obloženou mísu? Popusťte uzdu fantazii a barevně kombinujte
Obložené mísy mají být už od pohledu lákavé a barevně výrazné. Také se z nich musí jednotlivé suroviny lehce odebírat a mělo by být všeho dostatek pro všechny hosty. Jak na to, vám rádi poradíme a přidáme i pár tipů navíc.
Důležité je předem si ujasnit, jak má být obložená mísa využita. V případě večeře bude potřeba více ingrediencí, než pokud má být jen formou zobání během oslavy. S tím souvisí také příprava dostatečného množství podle počtu hostů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat obloženou mísu
Myslete na chutě i na omezení ve stravě svých hostů nebo rodiny a připravte delikátní obložené mísy, na kterých si pochutná každý z nich.
- Do středu mísy můžete vložit misku se salátem, dipem či hummusem. Salát můžete použít i bez nádoby a vybrané suroviny do něj zapíchat.
- Zeleninu nakrájejte na proužky nebo z ní upečte hranolky a servírujte ji kolmo k misce s dipem uprostřed. Vznikne vám tak krásné zeleninové „sluníčko“.
- Ze sýrů tvarujte kornoutky nebo je nakrájejte na špalíčky či kostičky. Okraje kornoutků můžete namočit v mleté paprice nebo v drceném barevném pepři.
- Salámy různě skládejte nebo tvarujte do růžiček či do kornoutů, do kterých můžete vložit nudličky zeleniny, olivy nebo čerstvé bylinky. Klobásy krájejte na kostičky nebo kolečka a řízečky proložte listy salátu a nakrájeným citronem.
- Jednotlivé suroviny se musí dobře odebírat, myslete na to při jejich skládání. Tenké suroviny skládejte nebo tvarujte, silnější plátky prokládejte zeleninou. Ke každé míse připravte dvě vidličky k nabírání a v případě salátu také lžíci.
- Měkké dobroty, např. vaječné tlačenky, paštiky nebo sýrové rolády pokládejte na listy salátu, aby se po změknutí nepřilepily k talířům.
- Mísa musí vypadat lákavě už od pohledu. Volte hezký kousek nádobí. Například několikapatrový etažér pozvedne celé občerstvení na vyšší úroveň.
Ošatka s nakrájenými nejrůznějšími druhy pečiva skvěle doplní celkový dojem. Nezapomínejte na talířek a vidličku pro každého hosta, připravte jich však více, aby si mohli vzít v průběhu večera čisté nádobí. Ubrousky jsou samozřejmostí.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?
Jak na výtečnou vaječnou tlačenku? Správnou chuť zajistí vhodná kombinace surovin i speciální nálev
Komentáře