Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit světlou jíšku? Stačí pouze mouka a tuk, za pár minut je hotovo
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Jíšky jsou velkými pomocníky pro zahušťování pokrmů. Světlou jíšku uplatníte do světlých polévek a omáček, ale také při přípravě bešamelu nebo do zapékaných pokrmů. K její přípravě potřebujete pouze dvě ingredience – tuk a mouku.

Jíška nepatří jen do české kuchyně, ale i do těch zahraničních. Tuk je nositelem chuti a zjemní mouku, pomůže se vyhnout hrudkám. Mouka slouží k samotnému zahuštění díky obsahu škrobu. I když se v dnešní době dává přednost jiným možnostem zahušťování pokrmů, jíška má své místo v našich srdcích i kuchyních.

Jak udělat světlou jíšku

Pro zahuštění omáčky či polévky poslouží světlá jíška, stačí na ni pouhé dvě ingredience:

Nezapomeňte na pravidlo horkého a vlažnéhovychladlá jíška by se měla přidávat do horkého pokrmu a naopak horká jíška do vlažného. Pro delikátní omáčku či polévku bez moučné chuti ji řádně povařte v pokrmu po dobu 15–20 minut. Pochutnejte si na houbové omáčce dle Jitky zahuštěné světlou jíškou:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky