Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Svatý Martin 11. listopadu se tradičně oslavuje pečením husy s červeným zelím a bramborovým či karlovarským knedlíkem. Víte, jak dlouho se peče svatomartinská husa a jak ji okořenit?
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku. Zdravá husa by také neměla mít viditelně poškozenou kůži a kosti, ani modřiny.
Mohlo by vás zajímat
Příprava před pečením
Chcete-li upéct báječnou husu, musíte s přípravou začít den předem:
- Husu si vytáhneme z lednice, odstraníme zbylá pírka. Posypeme ji kmínem a prosolíme jak z venku, tak i zevnitř. Nasolení je klíčové pro správnou chuť husy. Poté husu opět uložíme do lednice odpočívat.
- Druhý den je třeba husu vytáhnout 3 hodiny před samotným pečením a nechat ji odpočívat na kuchyňské lince. Tímto krokem předejdeme teplotnímu šoku, který masu neprospívá.
Pečení husy
K pečení potřebujeme 1 cibuli, 4 stroužky česneku a také snítku tymiánu.
- Mezitím co husa odpočívá na lince, oloupeme si cibuli, česnek a opláchneme snítku tymiánu. Těsně před pečením vložíme všechny ingredience dovnitř husy.
- Husu vložíme do pekáče, před pečením podlijeme vodou a dáme péct do trouby rozehřáté na 120 °C. Pečeme podle velikosti husy 4–6 hodin.
- Pro pěkně křupavou kůrku husu ke konci vyndáme z trouby a troubu si rozehřejeme na 230 °C. Pak husu vrátíme zpět a zprudka dopečeme po dobu asi 15 minut.
- Upečenou ji necháme chvíli odpočívat a teprve poté začneme porcovat. Nyní nám zbývá husu připravit na talíř s tradičním červeným zelím, bramborovým knedlíkem a se skleničkou výtečného svatomartinského vína.
Báječnou pečenou husu se zelím a bramborovým knedlíkem si můžete vyzkoušet také podle videonávodu. Napište nám do komentáře, jak se vám povedla. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře