Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak ušlehat žloutky s cukrem: Rady k dosažení dokonalé žloutkové pěny
Zdroj: Pixabay - ponce_photography

Šlehané žloutky s cukrem jsou základem každého piškotového těsta, které se používá při přípravě dortových korpusů, bábovek a sladkých řezů. Utřenými žloutky potíráme sladké pečivo, které je pak krásně lesklé.

Naše babičky dokázaly metličkou nebo vařečkou vytvořit jemnou žloutkovou pěnu, kterou jsme pak jako děti s oblibou vylízávaly z mísy. Ušlehat žloutky je pro současnou kuchařku maličkost, kterou zvládne pomocí elektrického šlehače

Jak našlehat žloutky s cukrem

Používáme moučkový cukr - krupicový se dlouho rozpouští:

  • Při šlehání nalijeme do žloutků lžíci horké vody - cukr se rychleji rozpustí a nenechá v pěně hrubé krystalky a prach.
  • Směs šleháme tak dlouho, dokud nevznikne světlounce žlutá, nadýchaná pěna - může to být i 20 minut, metličkou jednou tak déle.
  • Pěnu nenecháváme dlouho stát, aby bublinky, vzniklé našleháním, nevyprchaly.

Pěnu použijeme jako jednu z ingrediencí k přípravě piškotového těsta, zmrzliny, žloutkové polevy, žloutkového cukroví (rakvičky) nebo jako základ do žloutkového krému.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli