Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopr je krásně voňavý a uplatní se především v polévkách a omáčkách. Pokud zrovna nemáme čerstvý, postačí i mražený. K omáčce podáváme buď knedlíky nebo brambory, omáčku při podávání ještě doplní uvařené vajíčko nebo plátek hovězího masa. Naučíme vás jednoduchý recept, který si oblíbili naši čtenáři.

Některé omáčky považujeme za poklady naší kuchyně a "koprovka" je jednou z nich. Ta nejchutnější je zjemněná smetanou a voní po čerstvém kopru, proto je ten správný čas pro její uvaření v průběhu léta. Omáčku si můžete s námi uvařit, možná se pak stane oblíbenou stálicí i na vašem stole.

Jak uvařit jednoduchou koprovku

Budeme postupovat podle videoreceptu, který můžete zhlédnout na konci článku.

  1. Připravíme si suroviny. Potřebujeme máslo a hladkou mouku na jíšku, mléko a smetanu na vaření, svazek čerstvého kopruvývar z masa (není nutný). Na dochucení použijeme sůl, ocet a cukr. Přesný rozpis surovin je uveden u videoreceptu.
  2. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku. Za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. V této chvíli se nevyplatí od sporáku odcházet, protože stačí chvilka a jíška je připálená. 
  3. Usmaženou jíšku zalijeme vývarem z masa (nebo z kostí). Vývar přidáváme studený, jíška se s ním lépe spojí a neudělá "cucky". Pokud vývar zrovna nemáme, nebo ho v kuchyni nepoužíváme, zalijeme jíšku vodou. Omáčka s jíškou by se měla alespoň 20 minut vařit při mírné teplotě. V průběhu vaření ještě přilijeme mléko, potom již musíme omáčku více hlídat, aby se u dna nezačala připalovat nebo nechtěla utíkat z hrnce.
  4. Pak už zbývá omáčku jenom chuťově doladit. Přidáme smetanu, jemně nakrájený kopr, osolíme a osladíme, necháme přejít varem a odstavíme.
  5. Na okyselení lze přidat ocet. Ten přidáváme až po odstavení ze sporáku, aby se polévka nesrazila. Pokud chcete k okyselení raději použít zakysanou smetanu místo octa, zamíchejte ji nejprve v menším množství omáčky (dvě naběračky) a pak teprve směs nalijte do hrnce. Předejdete tím sražení omáčky.
  6. Omáčku podáváme s vajíčkem uvařeným natvrdo nebo s vařeným hovězím masem. Vhodnou přílohou jsou buď uvařené nové brambory nebo houskový knedlík.
  7. Tip 1: Kopr je nejlepší čerstvě sklizený. Odstraníme z něj všechny tuhé části, ponecháme jenom jemné výhonky. Pokud nemáme čerstvý kopr, použijeme zmražený nebo v nouzi sušený či naložený
  8. Tip 2: Když je omáčka určená pouze pro okamžitou spotřebu, s koprem ji není potřeba převářet, ale pokud ji budeme mít ještě k dalšímu jídlu, necháme ji přejít krátkým varem (viz bod 4).

Na postup přípravy omáčky i přesný rozpis surovin se můžete podívat v následujícím videu: 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky