Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sníh z bílků přidáváme do těsta či náplní pro jeho nadýchanost a kyprost. Díky tomu si můžeme pochutnat na bublanině či bábovce lehké jako obláček. Avšak to jen v případě, že je sníh správně dotuha vyšlehaný.

V mnoha receptech na moučníky je bílkový sníh nepostradatelnou surovinou, dokáže je nadlehčit a zpevnit. Přesto je třeba k správnému vyšlehání dodržet základní pravidla, jako je například precizní oddělení žloutků od bílků.

Příprava před šleháním bílků

Důležitou přípravou před šleháním bílků je mít veškeré vybavení dokonale odmaštěné, bílky nikdy nesmí přijít do kontaktu s tukem i zbytkem žloutku. Nádobu i metle mixéru stačí potřít rozkrojeným citrónem, který pomůže povrch odmastit. 

Na pečení, při kterém bude třeba vyšlehat sníh, vybíráme co nejčerstvější vajíčka. Důležitou roli hraje také jejich teplota. Oddělené bílky se šlehají nejlépe při pokojové teplotě.

Jak vyšlehat sníh z bílků

Bílky jsou připravené, nádoba odmaštěná - poradíme další kroky, jak postupovat:

  1. Bílky vlijte do připravené nádoby a začněte pozvolna šlehat na nejnižší stupeň, aby bílky začaly nabírat vzduch.
  2. Jakmile se bílky začnou měnit na lehkou pěnu, začněte přidávat postupně rychlost otáček. 
  3. Šlehejte do té doby, než vznikne hustá pěna, po vytažení metlí zanechá sníh pevné špičky. Hustý a správně našlehaný sníh můžete otestovat tak, že obrátíte misku vzhůru nohama - pokud se sníh udrží, je skvěle ušlehaný.
  4. Přesto dávejte pozor na přešlehání, poznáte jej tak, že se sníh "trhá" a tvoří krupičku. Našlehaný sníh nenechávejte stát, protože může zřídnout. Vmíchejte ho do těsta zlehka a po částech.

Pokud začínáte v kuchyni a nejste si přímo jisti, jak poznat správně ušlehaný sníh, nápomocný vám bude úvodní videorecept. Dejte pozor na nejčastější chyby při šlehání, kterých se často dopouštíme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky