Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvé bylinky jsou v kuchyni k nezaplacení, dokonale ochutí i ozdobí každý pokrm a navíc nám dodají potřebné živiny. Řadu druhů bylinek můžeme snadno vypěstovat i doma na okenním parapetu.

Za oknem můžete pěstovat hned několik druhů bylinek, navíc vám tyto půvabné rostlinky tento prostor zkrášlí svým vzhledem. Pro bylinky platí především to, že vyžadují dostatek světla, avšak nikoli ostré slunce. Poradíme, jaké bylinky se nejvíce vyplatí vypěstovat.

Jak vysazovat bylinky

K vypěstování bylinek není třeba vlastnit zahradu, dařit se jim bude i na okenním parapetu. Semínka vysévejte do květináčů se substrátem, který je určený přímo na bylinky. Semínka bylinek bývají drobná, proto je není třeba zasévat příliš hluboko, stačí je posypat slabou vrstvou substrátu. K výsevu postačí do každého květináče pouze pár semínek. Se zálivkou buďte opatrní, substrát je nejlepší pokropit rozprašovačem, aby se semínka nevyplavila. Květináče stále udržujte na teplejším místě.

Jaké bylinky pěstovat na okně

Na okenním parapetu se nejvíce daří těmto druhům:

  • Petrželka a pažitka: Tyto bylinky jsou v kuchyni naprosto nepostradatelné, skvěle dochucují polévky, zdobí vařené brambory i obyčejný chléb s máslem. Se zasazenými semínky mějte však trpělivost, klíčit mohou až 5 týdnů.
  • Bazalka: Jedna z nejvíce oblíbených bylinek je rozhodně bazalka. Snadno ji vypěstujete ze semínek a první lístky můžete sklízet už za 3–4 týdny. Bazalka je důležitá především v italské kuchyni.
  • Tymián: Méně náročnou bylinkou na pěstování je tymián. Jeho stonky s drobnými lístky vytváří menší keříky a snáší dobře sucho, se zálivkou proto opatrně. Báječně se hodí k dochucování a velmi efektivní je také v přírodním léčitelství.
  • Rozmarýn: Péče o tuto bylinku je velmi podobná, jako je tomu u tymiánu. Miluje slunce i teplo a nižší zálivku. V kuchyni se často používá při pečení či grilování masa a zeleniny.
  • Máta: Máta má ráda především polostín a dostatek vláhy. Pěstování máty není nic složitého a pro náš organizmus je blahodárná. Báječně ochutí studené nápoje, hodí se také do zeleninových salátů nebo k použití do zklidňujících čajů.
Máte-li velkou úrodu bylinek, přebytky ostříhejte a nasušte. Snadno si z nich připravíte báječnou bylinkovou sůl k dochucení masa, ryb i zeleniny.

 

Komentáře

Další tipy a triky