Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drožďové pomazánky patří k těm nejlepším. Nejprve je potřeba nechat droždí krásně rozvonět na cibulce a to ostatní už je záležitostí chvilky. Pomazánky s droždím jsou výživné, vydatné a velmi chutné. Hodí se báječně k večeři, zvlášť když je doplníte syrovou zeleninou.

Obyčejné kvasnice jsou výtečným základem. Když je dáte na zpěněnou cibulku a necháte patřičně dlouho smažit, získají skvělou a jedinečnou chuť, která se uplatní nejen v pomazánkách, ale také v drožďových knedlíčkách či v karbanátkách.

Jak udělat drožďovou pomazánku

Naučíme vás jednoduchý základ, který můžete sami ještě více vylepšit a dochutit. Chutnat bude ale i jen tak.

  1. Na 1 dávku vám bude stačit 1 kostka čerstvého droždí, 1 vajíčko, 1 malá cibule, trochu soli a mletého pepře, olej.
  2. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rozdrobené droždí a pozvolna je osmažte. Nespěchejte, protože droždí se rádo přichytává.
  3. Jakmile se droždí rozpustí, začne se pomalu srážet a přitom se příjemně rozvoní.
  4. Přidejte k němu rozkvedlané vajíčko, směs osolte a opepřete.
  5. Chvíli míchejte, aby se všechny suroviny spojily.
  6. Hotová pomazánka výborně chutná namazaná na krajíčky chleba.
  7. Ozdobit je můžete nakrájenou pažitkou, plátkem rajčete, proužkem sterilované okurky a kolečkem syrové cibule. 

Podívejte se na kompletní recept na jednoduchou kvasnicovou pomazánku. Pod receptem si můžete přečíst zajímavé komentáře, ty vám poradí, jak pomazánku ještě vylepšit.

Jak vylepšit drožďovou pomazánku

Z uvedeného množství nebude pomazánky mnoho, proto doporučujeme připravit rovnou několik dávek, zvlášť pokud chystáte večeři pro větší rodinu. S vejci nemusíte šetřit a můžete do nich přidat ještě trochu smetany na vaření, pomazánka pak bude jemnější. Po zchladnutí přidejte ještě trochu dijonské hořčice, smetanový tavený sýr, jemně nakrájené sterilované okurky i nakrájenou syrovou cibuli. Koření zvolte podle své chuti.

Drožďová pomazánka ještě jinak

Drožďová (kvasnicová) pomazánka se připravuje v mnoha variantách, které se vzájemně podobají.

  • Vyzkoušejte pro změnu k rozpuštěnému osmaženému droždí nic nepřidávat a mazat je na topinky, i takto jednoduché mazání chutná překvapivě dobře.
  • A ještě pro vás máme jeden tip - osmažené kvasnice nechte vychladnout a pak je rozmixujte tyčovým mixérem pěkně dohladka např. se Zlatou Hanou, vzniklou pomazánku použijte k mazání na pečivo. Můžete nám pak napsat, jak jste si pochutnali.

Jak připravujete kvasnicovou pomazánku u vás doma? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky