Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Zdroj: Pixabay

Čeká nás trek v horách naší krásné vlasti? Nebo se vydáváme dokonce někam dále? Pokud budeme mít k jídlu jen to, co si sami poneseme na zádech, pak plánování a přípravu jídla na takovou cestu nesmíme podcenit.

Pokud se chystáme na trek či vandr, nesmíme opomenout si dobře naplánovat, co budeme na našich toulkách přírodou jíst. Je třeba zjistit, jaké jsou možnosti doplnit zásoby potravin či využít restaurační zařízení a jaká je dostupnost pitné vody. Je zbytečné nést více potravin než využijeme. Každý gram se totiž pořádně pronese. Jsou-li ale omezené možnosti doplnit si další potraviny, nesmíme jejich množství podcenit.

Nejdůležitější hledisko při přípravě zásob je, aby byly co nejlehčí a aby se daly velmi rychle a jednoduše uvařit

Nezapomeňme ani na to, aby potraviny:

  • doplnily potřebnou energii,
  • dostatečně zasytily,
  • obsahovaly dostatek bílkovin pro budování svalové hmoty při fyzických výkonech, 
  • měly dostatečnou trvanlivost a nepodléhaly rychlé zkáze.

Je také třeba promyslet a připravit, v čem a na čem budeme jídla vařit. Osvědčené jsou plynové vařiče, ale dobrodružnější povahy mohou vařit i na lihovém vařiči či přímo na ohni v ohništi. Na poslední možnost se dá ale jen velmi těžko spoléhat, protože vařit na otevřeném ohni lze málokde. Pokud nemáme mnoho zkušeností, raději se s někým poradíme, abychom měli přiměřené množství plynových bomb. 

Obecně lze říci, že to, co nejvíce v potravinách váží, je voda. Zaměřme se tedy na potraviny, které lze vzít v suchém stavu. Zároveň mají tyto potraviny další žádoucí vlastnost - nekazí se. Vodu do jídla doplníme při vaření - ideální je připravovat jídlo někde u studánky - u zdroje pitné vody. Ušetříme si nesení těžké vody a můžeme zde po jídle i umýt nádobí. 

I když si pro jistotu vezmeme s sebou nějaké instantní polévky či omáčky, nemusí být naše strava na vandru postavená pouze na nich. Při plánování jídel v přírodě se můžete inspirovat našimi recepty.

Kaše

Kaše je výborná a energeticky bohatá snídaně pro náročný den. Jako základ na kaši pro turisty se hodí především jemné ovesné vločky a krupice – obojí se velmi rychle dá uvařit. Z jemných ovesných vloček můžeme udělat dokonce kaši zastudena. Kravské mléko můžeme nahradit sušeným mlékem. S sebou se hodí na ochucení kaše mít mletý mák, kakao, skořici, sušené ovoce, ořechy či semínka. Pokud narazíme cestou na lesní plody jako borůvky, jahody či maliny, budeme mít přímo královské hody.

Polévky

Největší podíl hmotnosti v polévce tvoří voda. Najíme se a zároveň doplníme tekutiny, které jsou při náročné cestě velmi důležité. Během prvních dnů, nebo když se nám podaří doplnit zásoby, si rádi uvaříme polévku z čerstvých brambor a zeleniny. Pro následující dny máme s sebou sušenou zeleninu. Pokud najdeme houby, máme o výborné ochucení vystaráno. Smažení cibule či hub můžeme nahradit podušením v trošce vody.

Luštěniny

Luštěniny jsou výborným a zdravým zdrojem bílkovin. S sebou sice můžeme vzít například fazolové či cizrnové konzervy, které v prvních dnech našeho putování jistě oceníme, ale je to nezanedbatelná váha, a tak je lepší se zaměřit na vděčnou luštěninu – červenou čočku. Je velmi rychle uvařená a není potřeba ji předem namáčet. Můžeme z ní připravit polévku, indický dhal, nebo ji lze kombinovat třeba s kuskusem.  

Jednoduché přílohy

Používáme přílohy, jejichž uvaření netrvá dlouho. Oblíbenou potravinou je kuskus. Pro vandrovníky ideální potravina – stačí přelít horkou vodou a základ jídla je během chvíle hotový. Podobně lze zpracovat i bulgur, je ho ale potřeba nechat stát v horké vodě déle (přinejmenším 20 minut). Těstoviny si vyhledáme takové, které se vaří co nejrychleji. Obecně platí - čím tenčí a drobnější těstoviny, tím rychleji se uvaří.

Rychlá energie

Na doplnění energie či zahnání hladu, když se nechceme pouštět do vaření, se hodí mít s sebou například tyčinky, knäckebroty, sušené ovoce a ořechy. Můžeme si také připravit domácí granolu, sladké ovesné sušenky nebo slané tyčinky či sušenky

Tipy, jaké potraviny si sbalit na cesty:

  • dostatečné množství cukru, soli a oblíbeného koření zabalíme do pevných pytlíčků nebo malých lahviček, tak aby se k nim nedostala vlhkost a nehrozilo jejich vysypání
  • sušené mléko je lehké a nahradí klasické mléko či smetanu, můžeme si ho nasypat do menší PET lahve
  • kaše, kus-kus, bulgur, těstoviny, červená čočka
  • sušená zelenina, jako například sušená rajčata, směs kořenové zeleniny či přímo sušená domácí vegeta
  • pro ochucení se hodí s sebou vzít paličku česneku, připadně i trochu cibule, lze si s sebou vzít také bylinkové pesto
  • sušené ovoce, ořechy, semínka
  • trvanlivé uzeniny

Plánování a příprava jídla v přírodě se může stát zábavnou činností a protože v přírodě nám pořádně vytráví, bude vše, co vytvoříme v polních podmínkách, přímo lahodné. 

Komentáře

Na trek ? Proboha kde žijete ? U nás v Čechách jsme odjakživa jezdili na výlet ! Kdysi jsme komolili češtinu němčinou, dneska se snažíme být "cool" a kdo nemluví napůl anglicky není "in". Ach jo, kam spěješ český národe ?!:-*

Odeta Wollmanova: Stačí opuštěnější trasy na Slovensku a máte 4-5 dnů od civilizace pokoj :-)

Rady dobré, ale v naší krásné vlasti takové hory nemáme, že bychom se nedostali jednou za dva dny do civilizace. Musíte na Sibiř nebo minimálně do Rumunska. A taková rozměklá klobása má taky využití, alespoň do polévky. I polévkové směsi se dají nasušit a namíchat doma, je to sice práce, ale jde to.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky