Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivy jsou navzdory své žahavosti plné živin, vitamínů a minerálních látek, které po dlouhé zimě tolik potřebujeme. Věděly to naše babičky a kopřiv si považuje lidové léčitelství. Brzy na jaře se objevují i na našich zahradách a rostou jako plevel především tam, kde je půda bohatá na vápník.

Kopřivy sbíráme od časného jara, od března až do května, tehdy jsou pro kuchyňskou úpravu nejvhodnější a také nejchutnější. Mladé listy nekvetoucích rostlin se používají podobně jako zelenina, přidáváme je do polévek, ale i do různých nádivek. Můžeme z nich připravit špenát a sušit je na čaj, který je ceněný v lidovém léčitelství.

Sběr je snadný, pro nezkušené máme několik tipů:

  • Kopřivy sbíráme stejně jako jiné byliny při pěkném počasí, sběr není vhodný po dešti nebo když jsou rostliny ještě pokryté rosou.
  • Na sběr kopřiv si vezmeme rukavice, aby nás nepopálily jejich žahavé chloupky. Mohlo by vás zajímat, jak zbavit kopřivy žahavosti.
  • Sběr provádíme nejsnáze pomocí ostrých nůžek, postačí také ostrý nožík. 
  • Kopřivy skládáme do košů nebo látkových tašek, chráníme je před zapařením. 
  • Obvykle sbíráme jen mladé listy a vršky kopřiv, nikoliv tuhé stonky. Tyto části jsou nejvhodnější na kuchyňské zpracování.
  • Sběr provádíme v čistém prostředí, dál od silnice. Někdy nám rostou i na zahradě.

Na co se hodí kopřivy

Kopřivy používáme až po spaření, tehdy ztratí svou žahavost.

Další využití kopřiv

Kopřivy se uplatní nejen v kuchyni, ale i v kosmetice, třeba na oplachování vlasů. Oblíbené jsou kopřivové šampony. Kopřivy ale neprospívají jenom nám, lidem, ale také je využijeme při péči o zahradu. Jednoduše z nich připravíme zákvas na zalévání rostlin, budou pak mnohem vitálnější. Dokonce se nasekané kopřivy doporučují přidávat jako hnojivo pod novou výsadbu rajčat.

Význam kopřiv v naší výživě

Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Kopřivy obsahují hodně chlorofylu, vitaminů (A, B, C) a minerálů (především vápníku a železa) Tato bylina má posilující účinek na celé tělo a je vhodná především při léčbě chudokrevnosti. Kopřivový čaj je močopudný a rozpouští hleny. Čaj proto pijí během jarních čistících kúr především ti, kdo trpí revmatismem nebo dnou. Při vážných potížích se čerstvé listy kopřivy přikládají nasekané na bolestivá místa."

Sezóna sice teprve začíná, ale už nyní si můžete připravit oblíbený sirup z kopřiv. S postupem vám poradí následující video: 

 

Komentáře