Koriandr v kuchyni: Touto opomíjenou bylinkou dochutíte maso, houby i čatní
Koriandr je jednoletou bylinou, která dorůstá až jednoho metru. Plody i listy koriandru je možné využít v kuchyni. Příbuzný je anýzu, kopru a kmínu. Nejvíce se u nás používá při nakládání hub a zeleniny, v kuchyni má však i další využití.
Koriandr je neprávem opomíjenou bylinou, jejíž listy se chuťově podobají anýzu, semena mají jemně nasládlou chuť s pomerančovou vůní a kořen chutná stejně jako listy, jen je o poznání výraznější. Koriandr má také jemně šalvějový nádech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití koriandru v kuchyni
Koriandr je hojně využíván v mexické, thajské i vietnamské kuchyni. Také je nedílnou součástí indické směsi garam masala. Zařadíte tuto bylinku do svého jídelníčku?
- Čerstvý koriandr přidávejte do pokrmů až na konci jejich přípravy nebo je jím posypte až těsně před servírováním, aby si zachoval svou plnou chuť i aroma.
- Skvěle se hodí i do studené kuchyně, kdy dodá svěží chuť různým dipům, ale také různým studeným omáčkám.
- S drceným koriandrem se často setkáte v chlebovém koření, mimo jiné spolu s kmínem a dalším kořením.
- Využití najde i při výrobě klobás nebo při pečení masa - a to včetně ryb.
- S houbami tvoří nezaměnitelně chutnou kombinaci, proto je často zmíněn v receptech na houbové omáčky či polévky, ale i na nakládané houby a zeleninu.
- V Thajsku či Indii narazíte jen sporadicky na polévku, která neobsahuje čerstvé listy koriandru. Stejně tak je nedílnou součástí nejrůznějších kari past a čatní.
- Typicky mexickou pochoutkou s touto bylinkou je oblíbené guacamole.
- Kořen koriandru lze využít téměř všude tam, kde byste jindy použili zázvor.
Koriandru se také přezdívá čínská petržel. Máte ho v pokrmech rádi nebo vám nechutná? Podělte se o vaše zkušenosti a pokud jste tuto bylinku ještě neměli příležitost ochutnat, připravte si kuřecí kari s koriandrem podle videoreceptu níže:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Koriandr je opomíjená zelená bylinka a zároveň koření, které si pomalu nachází cestu i do naší kuchyně
Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Asijské bylinky: Koriandr, thajská bazalka nebo perila jídlo ochutí, provoní a ještě pomůžou trávení
Komentáře