Křehké těsto je při dodržení pravidel královnou těst na slané i sladké koláče
Podstatou křehkého těsta je obalení drobných kousíčků másla moukou - když se pak máslo při pečení rozpustí, vzniknou maličké vzduchové bublinky, které způsobí, že těsto je křehké, nadýchané a mnohdy i lístkuje.
Křehké těsto se připravuje podle určitých pravidel, která se nevyplatí nijak ošidit. Výsledkem je těsto, které se hodí pro přípravu sladkých i slaných koláčů, koláčků, šátečků, závinů, kremrolí a cukroví. Příprava křehkého těsta je jednoduchá.
Jak připravit křehké těsto
Postupujeme podle 6 základních pravidel:
- Všechny ingredience musí být dobře vychlazené - jen tak dosáhneme toho, že se máslo nespojí s moukou a nespustí se proces uvolňování lepku.
- Máslo je nejvhodnějším tukem pro přípravu křehkého těsta. Jiné tuky obsahují vodu, která se v troubě odpařuje a poškodí výsledný produkt.
- Nejlepším způsobem spojení těsta je použití širokého nože nebo cukrářské špachtle, které můžeme i v průběhu zpracování těsta chladit studenou vodou.
- Po částečném promíchání a spojení obsahu přidáme cukr (výhradně moučkový), špetku soli a žloutky podle konkrétního receptu.
- Těsto zpracujeme jen krátce vařečkou nebo v robotu - viditelné kousíčky másla nejsou na závadu, pro lístkování a křehkost jsou naopak žádoucí.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do lednice. Pokud máme větší množství těsta, zpracováváme ho postupně.
Jak pracovat s křehkým těstem
Svižné tempo je při práci s tímto těstem stěžejní:
- Hroudu těsta položíme na vál a válečkem ho zploštíme, aby šlo lépe rozválet. Je velice důležité nesahat na těsto teplýma rukama - teplem totiž povolí částečky másla, které jsou důležité pro křehkost.
- Těsto jen mírně podsypeme moukou a poprášíme ho i na povrchu, pak ho zakryjeme fólií a rychle ho rozválíme. Viditelných kousíčků másla se nemusíme bát - pečením se rozpustí.
- Vykrájíme potřebné tvary, které přeneseme širokým nožem na plech nebo pomocí válečku přímo do formy. Upravíme a přimáčkneme těsto k okraji formy a přečnívající konce ořízneme.
- Těsto na dně formy propícháme vidličkou nebo použijeme slepé pečení, kterým zabráníme vyboulení dna. Ovocné a zeleninové koláče předpečeme - zamezíme tím rozmočení syrového těsta uvolněnou šťávou.
Z křehkého těsta si můžeme připravit jednoduchý jablečný závin podle videa:
Sladké drobečky
Pokud vynecháme cukr (ale i žloutky) zpracujeme těsto, které se hodí k přípravě slaných koláčů, šátečků, závinů a jiných dobrot. Zásadně používáme kvalitní hladkou mouku, máslo, studenou vodu a čerstvé žloutky - vše dobře vychlazené, na rozdíl od kynutého těsta, které musí mít ingredience pokojové teploty.
Komentáře