Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
Sváteční chvíle a rodinná setkání jsou vhodnou příležitostí pochutnat si na bramborovém salátu. Výhodou je, že si ho připravíme dopředu, necháme v chladnu odležet a můžeme se věnovat rodině nebo návštěvě.
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický salát s majonézou, tentokrát můžeme připravit salát odlehčený.
Základ bramborového salátu
Základem jsou samozřejmě brambory, které vaříme ve slupce, v páře a s dostatečným předstihem, aby vychladly. Ostatní složky už záleží na naší chuti a zvycích. Obvykle přidáváme vařenou nebo sterilovanou kořenovou zeleninu, kukuřici a hrášek, sterilované okurky a kapii, natvrdo uvařená vajíčka - vše pěkně nakrájené na kostečky a promíchané. Přidat můžeme jemně nakrájenou a krátce spařenou cibuli. Na závěr opatrně vmícháme ochucenou majonézu nebo vhodnou zálivku.
Mohlo by vás zajímat
Tipy na odlehčené "majonézy"
Kromě obyčejné majonézy (ať už kupované nebo doma připravené) je více dalších možností, jak připravit její odlehčené varianty. Můžeme je připravovat z jogurtu, mléka, zakysané smetany nebo z uvařených vajíček. Základem některých receptů je Šmakoun, tofu nebo sojové mléko. Inspiraci najdeme v osvědčených receptech našich uživatelů.
Saláty s jogurtem
Netradiční majonézy z našeho receptáře
Jak udělat majonézu ze Šmakouna, z tofu a ze sojového mléka
Odlehčený bramborový salát
Mnozí nedají dopustit na odlehčené bramborové saláty, jejichž základem jsou ve slupce uvařené brambory, ještě za tepla oloupané, nakrájené a smíchané se zálivkou z okurkového nálevu, vody, oleje, cukru, soli, pepře a octa. Podle některých receptů se přidává hořčice. Možná si zrovna tento salát pamatujete ze svého dětství.
Vídeňský bramborový salát
Na přípravu vídeňského bramborového salátu nepotřebujeme mnoho času ani mnoho surovin. Uvaříme brambory ve slupce, opět nejlépe v páře, a ani tentokrát je nenecháme zchladnout - naopak pracujeme s co nejteplejšími. Po oloupání je nakrájíme na plátky a zalijeme zálivkou z vývaru, octa a oleje. Horké brambory vstřebají část zálivky a zbytek zálivky zhoustne díky škrobu, který se z brambor uvolní. Salát opatrně mícháme a necháme krátce odležet při pokojové teplotě. Podle našeho receptáře můžeme vyzkoušet vídeňský bramborový salát, německý bramborový salát nebo bavorský bramborový salát.
Komentáře