Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nové brambory mívají poněkud jiný způsob použití v kuchyni než ty staré. Zacházíme s nimi šetrně, a to nejen proto, že když je kupujeme, mívají vyšší cenu. Hodí se hlavně na vaření a pečení, méně na těsto.

Na nové brambory se těšíme od začátku jara. I když s těmi z loňské sklizně umíme správně zacházet, začínají už klíčit a měknou. Nové brambory jsou přece jen chutnější. Také obsahují více vitamínu C než staré, proto s nimi zacházíme šetrněji, abychom se o výhody zbytečně nepřipravili.

  • Nové brambory neloupeme, jen je omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou a vaříme nebo pečeme i se slupkou jen po nezbytně dlouhou dobu.
  • Nejšetrněji je uvaříme v páře.
  • Po uvaření nových brambor ve vodě vodu nevyléváme, ale použijeme ji na polévku, protože obsahuje vylouhované vitamíny.
  • Před pečením potřeme slupku tukem. Také pečení v alobalu nebo pečicím papíru je šetrné. 
  • Nové brambory ještě obsahují málo škrobu, proto se příliš nehodí na těsto a na bramboráky (případně k nim sypký bramborový škrob musíme přidat).
Začátečníci by mohli využít typicky letní recept na brambory zapečené s lilkem a rajčaty.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky