Na co se hodí nové brambory? Radíme začátečníkům
Nové brambory mívají poněkud jiný způsob použití v kuchyni než ty staré. Zacházíme s nimi šetrně, a to nejen proto, že když je kupujeme, mívají vyšší cenu. Hodí se hlavně na vaření a pečení, méně na těsto.
Na nové brambory se těšíme od začátku jara. I když s těmi z loňské sklizně umíme správně zacházet, začínají už klíčit a měknou. Nové brambory jsou přece jen chutnější. Také obsahují více vitamínu C než staré, proto s nimi zacházíme šetrněji, abychom se o výhody zbytečně nepřipravili.
- Nové brambory neloupeme, jen je omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou a vaříme nebo pečeme i se slupkou jen po nezbytně dlouhou dobu.
- Nejšetrněji je uvaříme v páře.
- Po uvaření nových brambor ve vodě vodu nevyléváme, ale použijeme ji na polévku, protože obsahuje vylouhované vitamíny.
- Před pečením potřeme slupku tukem. Také pečení v alobalu nebo pečicím papíru je šetrné.
- Nové brambory ještě obsahují málo škrobu, proto se příliš nehodí na těsto a na bramboráky (případně k nim sypký bramborový škrob musíme přidat).
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kotlety pečené ve šlehačce s pečeným bramborem
Přidáno před 3 hodinami
Chlebová blesková polévka z varného mixéru
Přidáno před 9 hodinami
Salát mix se šunkou, sýrem a vejci
Přidáno před 13 hodinami
Lívance se skořicí
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí játra se zeleninou
Přidáno 23. 7. 2024 14:51
Jednoduché curry s kuřetem a rýží
Přidáno 23. 7. 2024 09:55
Komentáře