Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jsou velmi oblíbené nejen jako hlavní ingredience, ale i v podobě různých druhů příloh. Díky jejich variabilitě je můžeme podávat vařené, pečené, smažené, v celku, krájené nebo rozmělněné. Záleží jen na vás.

Brambory se hodí k masům, zelenině, omáčkám, pokrmům z vajec i sýrů. To je velkou výhodou, stejně jako možnosti jejich úpravy. Nejjednodušší úpravou je vaření nebo pečení hlíz ve slupce. Ty vařené můžeme po oloupání dál zpracovat.

Samozřejmě je možné brambory pouze uvařit, ale existují mnohem nápaditější a chutnější možnosti úpravy. Zejména u dětí je velmi oblíbená jemná smetanová bramborové kaše. Často bývá jako příloha ke… Podívejte se na všechny bramborové.

Brambory vařené

Brambory můžeme vařit ve slupce a pak oloupat, případně je oloupeme (oškrábeme) před vařením. Syrové brambory bez slupky vždy zalijeme studenou vodou, aby netmavly a vylouhoval se z nich přebytečný škrob. Zalité čistou vodou uvedeme co nejrychleji k varu (nové a rané zaléváme vroucí vodou), pak teprve osolíme, můžeme přidat kmín či libeček, snížíme teplotu a vaříme do změknutí. Po uvaření scedíme a necháme chvíli odkryté, aby vyšla pára. Poté je můžeme podávat nebo z nich připravit další pokrmy.

Brambory šťouchané

Uvařené brambory v hrnci rozšťoucháme, ochutíme a na mírném ohni prohřejeme. Nejchutnější jsou na másle nebo s rozpečenou slaninou. Ochucení volíme podle typu jídla, ke kterému je podáváme nebo zásob ingrediencí.

Bramborová kaše

Předem uvařené brambory rozšťoucháme nejdříve samotné, případně s kouskem másla, pak vyšleháme s horkým mlékem na jemnou kaši. Ze staročeské kuchyně známe kaši nastavovanou, kterou rozhodně doporučujeme k vyzkoušení.

Opékané brambory

Brambory vařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na silnější plátky nebo stejnoměrné kousky a zvolna opékáme na tuku dočervena a dokřupava. Solíme raději až při podávání, aby neztratily křupavý povrch. Spolu s nimi můžeme opékat například cibuli, česnek nebo slaninu. Tím jim dodáme další chuťový rozměr.

Pečené brambory

Brambory pečené v troubě jsou velmi oblíbenou přílohou, protože jsou jednoduché na přípravu. Pečeme je v celku se slupkou, kterou předem potřeme tukem nebo je zabalíme do pečicího papíru či alobalu. Na tuto úpravu se hodí velké moučnaté hlízy. Pečeme brambory i nakrájené na "lodičky", "harmoniku", plátky nebo čtvrtiny. Upečené protřepeme v tuku s kořením, tím získáme chutnou a křupavou přílohu.

Smažené brambory

Z oloupaných syrových a nakrájených brambor ve vodě vyplavíme škrob, osušíme a pak je smažíme ve vyšší vrstvě tuku dočervena. Kromě hranolek nebo domácích lupínků jsou oblíbené i placky rösti, na které brambory hrubě strouháme.

Bramborové placky

Nemůžeme vynechat naše báječné bramboráky z těsta ze syrových brambor. Jsou všeobecně natolik oblíbené, že pronikly i do stánkového prodeje na akcích. Kromě bramboráků můžeme připravovat i placky z brambor předem vařených. Obliba lokšů, patentů, pekáčů (jak se krajově placky nazývají), je veliká. Jako příloha se uplatní k pečenému masu (hlavně drůbeži) a zelí.

Bramborové saláty

Z předem uvařených, oloupaných a nakrájených brambor s následným přidáním dalších surovin připravíme přílohu považovanou za sváteční. Asi není rodina, kraj nebo země, kde by se bramborové saláty nelišily. Je to tím, že k bramborám se hodí mnoho dalších surovin, a tak má každá domácnost svůj jedinečný recept.

Bramborové knedlíky

Mezi přílohami z brambor zaujímají významné místo. Nejsou zcela jednoduché na přípravu, ale existují i velmi snadné recepty pro úplné začátečníky.  Kromě klasických milujeme i chlupaté knedlíkyZ dobrého bramborového těsta se vaří i šišky nebo plněné knedlíky.

Bramborové speciality

Do této skupiny můžeme zařadit přílohy, kdy z brambor připravíme těsto nebo kaši a ještě s nimi dál pracujeme, zapékáme či smažíme. Takové přílohy patří k nejsvátečnějším a chystáme je pro výjimečné příležitosti.

Následující video vám předvede, jak připravit báječné bramborové knedlíky. Uměly je perfektně naše babičky a s trochou snahy se je jistě naučíme také my.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky