Proč se sbírá pěna z marmelády? Není to odpad, klidně ji jako marmeládu použijte
Marmeláda je sladká pochutina, vyrobená z ovoce, ale někdy i ze zeleniny. Ovoce se pokrájí na kousky nebo rozmixuje a spolu s cukrem vaří do polotuhé konzistence. Přitom se sbírá pěna, která se tvoří na povrchu.
Pěna na marmeládě není totéž, co pěna v masovém vývaru. Jde o bublinky vzduchu, které se obalí ovocnou hmotou a shluky pěny pak na povrchu marmelády vypadají nevzhledně. Naše babičky si s tím uměly poradit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se sbírá pěna z marmelády
Pěnu nevyhazujeme a máme k tomu několik důvodů:
- Pěna je první ochutnávkou ovocné marmelády - může se natřít na chleba s máslem nebo na tenké palačinky.
- Marmeláda bez pěny je čistá a průzračná a dá se lépe kontrolovat případná plíseň na jejím povrchu.
- Díky vzduchovým bublinkám se pěna při uskladnění rychleji kazí a může marmeládu ve sklenicích znehodnotit.
- Ovoce, které se hůře čistí (maliny, ostružiny, rybíz) uvolňují při vaření zbytek nečistot, které se zachytí v pěně.
Marmelády jsou vařené dlouhou nebo jen krátkou dobu. V našem videu vám ukážeme přípravu desetiminutové rybízové marmelády pro inspiraci:
Komentáře