Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda je sladká pochutina, vyrobená z ovoce, ale někdy i ze zeleniny. Ovoce se pokrájí na kousky nebo rozmixuje a spolu s cukrem vaří do polotuhé konzistence. Přitom se sbírá pěna, která se tvoří na povrchu.

Pěna na marmeládě není totéž, co pěna v masovém vývaru. Jde o bublinky vzduchu, které se obalí ovocnou hmotou a shluky pěny pak na povrchu marmelády vypadají nevzhledně. Naše babičky si s tím uměly poradit.

Proč se sbírá pěna z marmelády

Pěnu nevyhazujeme a máme k tomu několik důvodů:

  • Pěna je první ochutnávkou ovocné marmelády - může se natřít na chleba s máslem nebo na tenké palačinky.
  • Marmeláda bez pěny je čistá a průzračná a dá se lépe kontrolovat případná plíseň na jejím povrchu.
  • Díky vzduchovým bublinkám se pěna při uskladnění rychleji kazí a může marmeládu ve sklenicích znehodnotit.
  • Ovoce, které se hůře čistí (maliny, ostružiny, rybíz) uvolňují při vaření zbytek nečistot, které se zachytí v pěně.

Marmelády jsou vařené dlouhou nebo jen krátkou dobu. V našem videu vám ukážeme přípravu desetiminutové rybízové marmelády pro inspiraci:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli