Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboráky jsou báječné placky ze strouhaných brambor, které úžasně voní po majoránce a česneku. Stánky s bramboráky bývají pravidelně v obležení už kvůli té vůni, která málokoho nechá v klidu. A což teprve chuť. Na přípravě bramboráků není nic až tak složitého, ale přesto může dojít k některým komplikacím. Jednou z nich je rozpadání se nebo trhání těsta.

Kdo by si nepřál připravit krásný bramborák, který se netrhá, na pánvi se snadno otočí a dá se hezky servírovat. Začínající hospodyňky mohou mít někdy s dobrou soudržností bramboráků problém, a možná je to právě proto, že jim těsto připadá tak jednoduché, že se ani nedrží osvědčených receptů a zkouší tyto placky jen tak od oka. Vždyť co by se mohlo pokazit? A ono může.

Aby se bramboráky netrhaly

Trhání bramboráků je nejlepší předejít, ale pokud už k tomu dojde, můžete ještě zbývající těsto vylepšit. Máme pro vás několik tipů.

  1. Především se držte vyzkoušených a spolehlivých receptů na bramboráky. Teprve až později, když získáte zkušenosti a budete vědět, jak se s těstem pracuje, můžete i trochu experimentovat.
  2. Důležité je, aby těsto bylo tak akorát husté, nesmí být řídké. Základem bramboráku jsou nastrouhané brambory, do těch se pak přidávají další ingredience. Přebytečnou tekutinu ze strouhání brambor slijte, ale mějte na paměti, že obsahuje škrob, který má na soudržnost dobrý vliv.
  3. Těsto se na pánvi někdy rozpadá, protože obsahuje málo mouky. O dobrou soudržnost se postará především mouka pšeničná hladká. Pokud ale mouky dáte příliš, bramboráky budou tuhé a chuť mouky výraznější než chuť brambor.
  4. Tip: Výbornou volbou je i mouka pohanková, která zajistí dokonalou soudržnost, i kdybyste nepřidali vajíčka. Pohankovou mouku si můžete buď koupit nebo ji získáte pomletím pohanky.
  5. Bramboráky ze starších brambor bývají pevnější, protože tyto brambory obsahují více škrobu než brambory nové, ale zároveň v sobě už mají méně vody.
  6. K dobré soudržnosti bramborákového těsta pomůže také přidané vajíčko.
  7. Bramborákové těsto dávejte na dobře rozpálenou pánev s dostatečným množstvím tuku. Pokud těsto dáte na pánev, která se teprve začíná zahřívat, těsto se pravděpodobně začne lepit a při otáčení trhat, navíc hodně nasákne tukem.
  8. Před otočením nechte bramboráky dobře propéct. Při předčasném otáčení se těsto trhá, proto nespěchejte. Pokud potřebujete vědět, jak vypadá spodní strana, podívejte se zatím jen opatrně ze strany. Až když si budete jisti, teprve otáčejte.
  9. Lépe se pracuje s menšími bramboráčky než s bramboráky na celou pánev, ty bývají tlustší a déle trvá, než se propečou. Jejich otáčení také bývá náročnější. Proto pokud vás zlobí soudržnost těsta, smažte raději menší bramboráčky.
Podle následujícího videa můžete připravit výtečné a osvědčené bramboráky.
A pokud znáte další rady, jak zabránit trhání těsta, budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky