Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatební koláčky jsou součástí každé svatby od minulosti až dosud. Koláčky neslouží jen jako sladké pohoštění či součást výslužky pro hosty, ale také jako zvací a oznamovací, kdy se předávají spolu se svatebním oznámením.

Svatební koláčky mají mnoho tvarů, velikostí i náplní. Jiný kraj - jiné koláčky, ale ve výsledku jsou si všechny podobné chutí a vůní těsta i náplně. Koláčky se nepečou jen na svatby, ale i na jiné slavnostní události nebo jen tak k odpolední kávě.

Jaké jsou druhy svatebních koláčků

Máme tři základní druhy svatebních koláčků - každý má jiný účel:

  • Zvací svatební koláčky mají většinou kulatý tvar a tři druhy náplní, aby bylo vidět, jak je kuchařka zručná - sama nevěsta by se ale měla pečení vyhnout. V některých krajích se pečou i větší koláče s několika náplněmi a několik dní před svatbou se předávají spolu s oznámením pozvaným hostům. 
  • Oznamovací koláčky mají malou i větší velikost a pečou se společně se zvacími koláči. Předávají se spolu se svatebním oznámením přátelům, sousedům a kolegům v práci, kteří nejsou zváni na hostinu. Koláčky jim dáváme najevo, že jsou nám blízcí, i když nemohou přijít na samotný obřad.
  • Výslužkové koláčky připravuje celý tým maminek a babiček několik dní před svatbou. V poslední době se kvůli nedostatku času pečení koláčků zadává zkušeným pekařům. Koláčků se peče tolik, aby stačily nejen na svatební pohoštění, ale i do výslužkových košíčků pro odcházející hosty.

Jaká jsou těsta na svatební koláčky

Klasická svatba se neobejde bez malých koláčků, které napečou příbuzné, sousedky a kamarádky budoucích novomanželů. Je to důvod k setkání, udržení tradic a vazeb mezi lidmi. Na netradičních a menších svatbách se už netrvá na koláčcích z kynutého těsta - používá se těsto bez kynutí, tvarohové, linecké, ale i špaldové. Koláčky mívají tvar kolečka s náplní nebo vázaných šátečků, kuliček, někde tvar zavinovačky, jinde tvar měšce. 

Jaké jsou náplně svatebních koláčků

Kromě klasických náplní - makové, tvarohové, ořechové a povidlové - se připravují koláčky s jablky, s kousky ovoce (švestky, hrušky, jahody, broskve, meruňky), které se zdobí rozinkami, nasekanými ořechy, kousky mandlí a máslovou drobenkou. Na Moravě se pečou koláčky dvojctihodné, které mají tvarohovou náplň uvnitř a jinou na povrchu.

Co znamená dvojctihodné koláčky

Dvojctihodné koláčky jsou neuvěřitelně jemné, nadýchané a vláčné. Mnoho lidí neví, proč se jim říká "dvojctihodné" - možná proto, že se nám ve výsledku dostane dvojí náplně a tím dvojnásobné pocty za šikovnost. Pokud jsme koláčky ještě nezkoušeli a chceme se blýsknout před hosty, můžeme se nejdříve podívat na video a pak postupovat podle něj - dílo se zajisté podaří:

Sladké drobečky

Co by nemělo v koláčcích chybět? Rum. Patří do těsta, do náplní, do másla na potření okrajů i na pokapání hotových koláčků. V některých krajích se maličké koláčky do másla s rumem namáčí celé nebo se bohatě potírají pomocí mašlovačky. Díky rumu a máslu jsou koláčky daleko chutnější a voňavější a zůstanou dlouho vláčné.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky