Sirup z rýmovníku je účinný při nachlazení a rýmě, doporučuje se i jako prevence. Připravit ho můžeme zastudena nebo zatepla
Rýmovník je v dnešní době velmi oblíbenou rostlinou a není divu - pěstuje se velmi jednoduše, rychle roste a nevyžaduje zvláštní péči. Rýmovník můžeme mít v květináči za oknem, abychom v případě potřeby využili jeho léčivé vlastnosti.
Sirup z rýmovníku se doporučuje užívat při nachlazení a rýmě, ale je vhodný i jako prevence v náročnějších obdobích. A samozřejmě ho můžeme konzumovat i "jen tak" - pro osvěžení a dobrou chuť.
Jak užívat sirup z rýmovníku
- jako sladidlo na kaše, do jogurtů, na lívance apod.
- jako sladidlo do čaje
- jako šťávu ho lze naředit podle chuti vodou
- jako medicínu po lžičkách
Recept na sirup z rýmovníku zatepla
- Potřebujeme: listy rýmovníku (20 listů stačí), 1 kg cukru, 1 litr vody, pomeranč, citron.
- Nakrájený pomeranč, citron a listy rýmovníku zalijeme horkou vodou a necháme 24 až 48 hodin luhovat.
- Scedíme a přisypeme 1 kg cukru na 1 litr tekutiny.
- Vaříme do zhoustnutí sirupu.
- Vychladlý sirup přelijeme do sklenic, které skladujeme v chladu, ideálně v lednici.
Sirup připravený zastudena
Postup je zdlouhavější, ale výsledný sirup obsahuje větší množství zdraví prospěšných látek, o které zbytečně nepřicházíme tepelným zpracováním.
- Potřebujeme: větší množství listů rýmovníku (50 a více), 1 kg cukru, citron, pomeranč.
- Do uzaviratelné sklenice vrstvíme lístky rýmovníku, cukr, plátky pomeranče a citronu. Když je sklenice plná, ukončíme vrstvou cukru.
- Sklenici uzavřeme a umístíme na osluněné místo - nejlépe na okno, kde ji necháme 2 až 3 týdny stát.
- Sklenici průběžně kontrolujeme, můžeme promíchat a upěchovat - obsah sklenice bude postupně získávat tekutou konzistenci, jak se bude cukr rozpouštět.
- Jakmile je cukr rozpuštěný, vše přecedíme přes plátýnko.
- Naplníme do sklenic a skladujeme v chladu a temnu.
Vyzkoušejte i další oblíbené sirupy připravené zastudena, mezi nejžádanější patří sirup z aronie.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře