Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup z rýmovníku je účinný při nachlazení a rýmě, doporučuje se i jako prevence. Připravit ho můžeme zastudena nebo zatepla
Zdroj: Top recepty

Rýmovník je v dnešní době velmi oblíbenou rostlinou a není divu - pěstuje se velmi jednoduše, rychle roste a nevyžaduje zvláštní péči. Rýmovník můžeme mít v květináči za oknem, abychom v případě potřeby využili jeho léčivé vlastnosti.

Sirup z rýmovníku se doporučuje užívat při nachlazení a rýmě, ale je vhodný i jako prevence v náročnějších obdobích. A samozřejmě ho můžeme konzumovat i "jen tak" - pro osvěžení a dobrou chuť.

Jak užívat sirup z rýmovníku

Sirup lze konzumovat různými způsoby:
  • jako sladidlo na kaše, do jogurtů, na lívance apod.
  • jako sladidlo do čaje 
  • jako šťávu ho lze naředit podle chuti vodou
  • jako medicínu po lžičkách

Recept na sirup z rýmovníku zatepla

Postup je jednoduchý a obdobný jako při přípravě jiných sirupů.
  • Potřebujeme: listy rýmovníku (20 listů stačí), 1 kg cukru, 1 litr vody, pomeranč, citron.
  • Nakrájený pomeranč, citron a listy rýmovníku zalijeme horkou vodou a necháme 24 až 48 hodin luhovat.
  • Scedíme a přisypeme 1 kg cukru na 1 litr tekutiny.
  • Vaříme do zhoustnutí sirupu.
  • Vychladlý sirup přelijeme do sklenic, které skladujeme v chladu, ideálně v lednici.

Sirup připravený zastudena

Postup je zdlouhavější, ale výsledný sirup obsahuje větší množství zdraví prospěšných látek, o které zbytečně nepřicházíme tepelným zpracováním.

  • Potřebujeme: větší množství listů rýmovníku (50 a více), 1 kg cukru, citron, pomeranč.
  • Do uzaviratelné sklenice vrstvíme lístky rýmovníku, cukr, plátky pomeranče a citronu. Když je sklenice plná, ukončíme vrstvou cukru.
  • Sklenici uzavřeme a umístíme na osluněné místo - nejlépe na okno, kde ji necháme 2 až 3 týdny stát.
  • Sklenici průběžně kontrolujeme, můžeme promíchat a upěchovat - obsah sklenice bude postupně získávat tekutou konzistenci, jak se bude cukr rozpouštět.
  • Jakmile je cukr rozpuštěný, vše přecedíme přes plátýnko.
  • Naplníme do sklenic a skladujeme v chladu a temnu.

Vyzkoušejte i další oblíbené sirupy připravené zastudena, mezi nejžádanější patří sirup z aronie.

 

 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky