Sójová omáčka: Tmavě hnědá slaná tekutina je v asijských pokrmech nenahraditelná
Sójová omáčka patří neodmyslitelně k asijské kuchyni. Je to řídká, tmavě hnědá až černá tekutina, která se vyrábí ze sójových bobů a pšenice. Je velmi slaná, má výraznou chuť a nezaměnitelné aroma.
Pro tradiční výrobu sójové omáčky jsou vybírány kvalitní sójové boby a pšenice. Obě suroviny se rozdrtí a vaří do změknutí. Směs se smíchá se speciální houbou a nechá pár dní odstát. Pak spolu s vodou a solí zraje 6–8 měsíců ve fermentační nádrži. Samotná sójová omáčka se scedí a pasterizuje.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se používá sójová omáčka
Žádné asijské jídlo se bez ní nemůže obejít:
- Používá se do polévek, omáček, salátů, dipů a marinád.
- Podává se k sushi a jarním závitkům jako omáčka k namáčení.
- Slouží jako dochucovadlo na maso, ryby a zeleninu.
- Omáčkou můžeme dochutit smaženou rýži a čínské nudle.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 2 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno před 19 hodinami
Jablečno skořicové muffiny z podmáslí
Přidáno před 19 hodinami
Hovězí vývar s obláčky
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Asijská kuchyně: 11 používaných surovin, bez kterých se rozhodně neobejdete
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
Lasagne soup aneb Lasagnová polévka: S mletým masem chutná a voní jako klasické lasagne, příprava je mnohem rychlejší
Komentáře