Sójová omáčka: Tmavě hnědá slaná tekutina je v asijských pokrmech nenahraditelná
Sójová omáčka patří neodmyslitelně k asijské kuchyni. Je to řídká, tmavě hnědá až černá tekutina, která se vyrábí ze sójových bobů a pšenice. Je velmi slaná, má výraznou chuť a nezaměnitelné aroma.
Pro tradiční výrobu sójové omáčky jsou vybírány kvalitní sójové boby a pšenice. Obě suroviny se rozdrtí a vaří do změknutí. Směs se smíchá se speciální houbou a nechá pár dní odstát. Pak spolu s vodou a solí zraje 6–8 měsíců ve fermentační nádrži. Samotná sójová omáčka se scedí a pasterizuje.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se používá sójová omáčka
Žádné asijské jídlo se bez ní nemůže obejít:
- Používá se do polévek, omáček, salátů, dipů a marinád.
- Podává se k sushi a jarním závitkům jako omáčka k namáčení.
- Slouží jako dochucovadlo na maso, ryby a zeleninu.
- Omáčkou můžeme dochutit smaženou rýži a čínské nudle.
S omáčkou musíme zacházet opatrně, protože je hodně slaná. Kromě klasické sójovky existuje mnoho jejích druhů - každá má jinou barvu, příchuť a koncentraci, liší se i použitím v různých pokrmech.
Komentáře