Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské rohlíčky (vandrovnice) dostávala nejen čeleď od hospodyně "na odchodnou", když před svátkem svatého Martina opouštěla službu, ale také koledníci, kteří chodili po chalupách na tradiční martinskou koledu.

Tradiční svatomartinské rohlíčky se připravovaly z kynutého těsta. Plnily se mletým mákem nebo ořechy a po upečení se poprášily cukrem. V současnosti se rohlíčky plní také tvarohem, povidly, jablky a sypou mandlemi nebo se obalují v cukru.

Z jakého těsta jsou svatomartinské rohlíčky

Někdy nezáleží na těstě, ale jen na tvaru pečiva:

  • Kynuté těsto se připravuje z hladké mouky, cukru, másla, mléka a droždí. 
  • Listové těsto - mnoho lidí mu dává přednost, protože se dá koupit už hotové.
  • Nekynuté těsto s přidaným droždím je snadné na přípravu a báječně chutná.
  • Křehké těsto je nejvhodnější pro lidi, kteří dávají přednost snadnějšímu pečení.
  • Tvarohové těsto rozhodně neurazí a rohlíčky z něj jsou vláčné a mají svěží chuť.
  • Těsto s kysankou je vhodné pro přípravu rohlíčků před nečekanou návštěvou.
  • Šlehačkové těsto je velmi jednoduché a rohlíčky z něj jsou křehké a chutné.

Čím se plní svatomartinské rohlíčky

Tradiční náplní svatomartinských rohlíčků jsou kromě máku také ořechy nebo povidla, což jsou suroviny, kterých bylo v hospodářství vždy dostatek z vlastních zdrojů. Maková a ořechová náplň se připravuje stejně jako do svatebních koláčků a kecaných koláčů. Kromě klasických náplní se používají také tvaroh, strouhaná jablka, lískové oříšky, nutella či hustá marmeláda. 

Jak se dělají staromartinské rohlíčky

Podívejte se na obvyklý postup přípravy:

  • Vykynuté (nebo jiné) těsto rozdělíme cukrářskou kartou nebo nožem na několik stejných dílů a každý díl rozválíme do kruhu. Radýlkem rozkrájíme kruhy na 4-6-8 výsečí podle toho, jak velké chceme rohlíčky mít. 
  • Lžičkou klademe do středu nejširší strany kopeček náplně - pak přes něj přehneme okraj a těsto zabalíme jako závin. Špička trojúhelníku by měla být pod rohlíčkem, aby se při pečení nerozmotal.
  • Na plech s pečicím papírem klademe rohlíčky, které ohneme do podkovy (mají připomínat kravské zahnuté rohy). Konce rohlíčků zastrčíme pod těsto, jinak se budou připalovat.
  • Rohlíčky necháme na plechu chvíli odpočinout (v případě kynutého těsta půl hodiny) a rozehřejeme troubu. Pečivo potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 °C, dokud nezíská zlatou barvu.

Pokud máte z kynutého těsta strach, můžete vyzkoušet i jiné možnosti - například nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechy:

Sladké drobečky

Po potření rohlíčků vejcem můžete tvary posypat nasekanými mandlemi. Na ořechy zapomeňte, rády se připalují. Po upečení obalujte rohlíčky v moučkovém cukru s vanilkou nebo je cukrem poprašte.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky